Da Isabella Larsen (30) skulle føde for første gang for åtte år siden, var det mye som gikk galt.

– Lucas satt fast i bekkenet, og jordmoren forsøkte å brekke skulderen hans to-tre ganger, samtidig som de presset på magen min for å kunne dra ham ut. Jeg holdt på i til sammen 32 timer, og det siste døgnet hadde jeg smerter hele tiden. Jeg var så sliten at jeg på et tidspunkt bare hadde lyst til å dø, forteller hun til Familieliv. 

Da sønnen endelig kom ut og ble lagt på Isabellas bryst, pustet han ikke. 

– Jeg husker at jeg holdt opp armen hans, men den datt bare rett ned. En barnepleier tok ham med seg og løp ut i gangen mens hun gråt. Da fryktet jeg at vi kom til å miste ham.

Les også: Slik takler du fødselsangsten

ØNSKET KEISERSNITT: Da Isabella ventet Elias (4) hadde hun mareritt om at fødselen skulle gå galt.  Foto: FLOW MEDIA

Heldigvis endte det godt for både Isabella og Lucas, som i dag er åtte år gammel. Den vanskelige fødselen hadde ikke tatt fra henne ønsket om flere barn, men Isabella var fast bestemt på at det skulle skje ved hjelp av keisersnitt. Tre år etter ble hun gravid igjen. 

– Da jeg ble gravid for andre gang følte jeg en sterk redsel for å føde, og om nettene hadde jeg mareritt om at alt skulle gå galt igjen. I starten var det ikke snakk om noe annet enn keisersnitt – det var det eneste alternativet for meg.  

Så du denne? 13 tegn på at du er gravid 

Oppsøkte hjelp

Etter hvert som tiden gikk, skjønte imidlertid Isabella at det lureste var å ta tak i frykten hun kjente på, og hun tok derfor kontakt med privatpraktiserende jordmor Linda Tjellaug. Tjellaug var blant jordmødrene som hadde bistått under Isabellas første fødsel, og de fikk raskt god kontakt. 

– Vi hentet ut journalene mine og sammen gikk vi gjennom min første fødsel. Jordmoren fant ut at det ikke var noen grunn til at jeg ikke skulle kunne føde naturlig, og beroliget meg med at sjansen for enda en dramatisk fødsel var liten. Det gjorde at jeg følte meg tryggere.

Isabella er sykepleier og jobbet mye med seg selv og tankene sine i svangerskapet. 

– På den tiden var jeg i praksis i psykiatrien, og var klar over viktigheten av å snu egen tankegang og tenke positive tanker. I tillegg satte jeg meg inn stoffområdet og leste mye om det.

Få med degKan jeg...når jeg er gravid?

Hjemmefødsel

Den nære kontakten med jordmoren og den tette oppfølgingen Isabella fikk, gjorde at hun til slutt tok et valg som etter den traumatiske førstegangsfødselen føltes uvirkelig: Hun ville føde hjemme. 

– Jeg har alltid hatt lyst til å føde hjemme. Det var ingen medisinsk grunn til at fødselen ikke skulle gå bra, og jeg følte meg trygg på hele situasjonen. Jeg hadde et veldig godt forhold til jordmoren og stolte på at hun ville ivareta meg på best mulig måte, sier Isabella.

Stor spesialDrømmen om barn

HJEMMEFØDSEL: Tillitsforholdet til jordmor var til stor hjelp da Isabella fødte hjemme. Her er hun under hjemmefødselen med jordmor Linda Tjellaug.  Foto: PRIVAT

Nettopp det å ha god kjemi med jordmor, mener Isabella er en viktig faktor for gravide med fødselsangst. 

– Alle er forskjellige, og man møter mennesker som man har bedre kjemi med enn andre. Under en fødsel er man i en sårbar situasjon, og om kjemien ikke stemmer tror jeg det kan gjøre hele opplevelsen enda verre. 

Hennes andre fødsel var helt normal, og Elias (4) kom til verden hjemme uten komplikasjoner. I dag føler Isabella at hun har kommet over fødselsangsten, og oppfordrer andre gravide til å være åpen om engstelse og frykt. 

– Det viktigste er at man snakker om det og får hjelp – enten det er hos venner, familie eller fagpersonell. Hvis angsten er så stor at man ikke ser på det å føde som et alternativ, er det ikke et nederlag å få innvilget keisersnitt, mener Isabella. 

Les merSlet med å få barn: Advarer andre mot å vente for lenge

STORT ØYEBLIKK: Lille Elias kom trygt til verden hjemme, uten komplikasjoner.  Foto: PRIVAT