– Skoleveien er en viktig sosial arena, der barna skal oppleve selvstendighet, føle på ansvar og lære å passe tiden selv. Når man blir kjørt fra dør til dør blir disse tingene borte, sier Kristin Eli Strømme, opplæringssjef i Trygg Trafikk. 

Hun forteller at de fleste førsteklassinger blir fulgt til skolen av foreldre eller foresatte den første tiden, og mener det er vesentlig for at barna skal lære om trafikksikkerhet og etter hvert bli trygge og selvstendige nok til å klare seg på egen hånd. Likevel er det ikke alle foreldre som følger rådene om gå eller sykle med barna.

– Foreldrekjøring er blitt et problem. Du blir ikke trygg i trafikken av å sitte i baksetet på en bil. Vi er opptatt av at de voksne skal være gode rollemodeller, men barn ser dessverre voksne bryte trafikkregler hver dag, sier Strømme, og fortsetter:

–  Noen har gode grunner for å kjøre. Da kan det i så fall være lurt å stoppe et stykke fra skolen og følge barnet resten av veien. For barna som går eller sykler kan det bli veldig uoversiktlig hvis det står mange biler foran skoleporten.

Les ogsåLærernes beste skolestart-tips

Dette er viktig å huske på

1. Tenk gjennom hva som er den tryggeste skoleveien. Det er ikke alltid den korteste veien som er den tryggeste.

2. Øv gjerne litt på å gå til skolen når dere har fri. Det er veldig mye som skal læres.

3. Ha faste rutiner, og vær tydelig og konsekvent. Gjenta, om og om igjen, og snakk om hva dere skal gjøre akkurat her, ved akkurat dette gangsfeltet. Stopp for eksempel alltid på fortauskanten, selv om dere har grønt lys.

4. Sett av tid. Legg inn de fem til ti minuttene det tar å gå sammen med et barn uten at det blir masete, og gjør turen til skolen til noe hyggelig der dere har tid til en god samtale.

5. Gi barnet gradvis ansvar. Gå sammen med barnet helt til du ser at han eller hun gjør de tingene dere har øvd inn og tar kloke valg.

6. Lag en gågruppe. I en travel hverdag er det viktig å finne løsninger som fungerer for små og store. Samkjør gjerne med noen andre foreldre slik at dere for eksempel følger fem barn én dag hver.

7. Følg opp når mørket kommer. Høst og vinter byr på nye utfordringer, med dårligere sikt, brøytekanter og smalere veier. I tillegg synes barna mye dårligere. Det samme gjelder dersom det er veiarbeid og fortauet hvor barnet normalt går er borte. Hold derfor jevnlig øye med barnets skolevei.

Få med degFra barnehage til skolen: Slik gjør du overgangen lettere

Barnepsykolog: Ikke alle voksne vil barna godt

Ifølge barnepsykolog Willy Tore Mørch er det andre ting enn trafikkreglene man bør forberede barna på når de etter hvert skal begynne å gå til skolen alene.

– Småbarn kan utsettes for fare på skoleveien, og det er viktig at foreldrene forbereder barna på at ikke alle voksne vil dem godt. Man skal ikke skremme dem, men heller gjøre dem klar over hvordan de skal reagere hvis de opplever at fremmede voksne vil ha dem med inn i en bil eller prøver å ta dem med seg, sier han til Familieliv.

 Mørch mener det er viktig å fortelle barnet konkret hva de skal gjøre hvis de skulle komme i en slik situasjon.

– Fortell barnet at det alltid skal si nei, og løpe bort til nærmeste kjente voksne. Hvis barnet blir forsøkt tatt med i en bil må du fortelle det at det skal løpe i motsatt retning av hvor bilen stopper, sier han.  

Så du denneDette bør barnet ditt kunne før skolestart