Det er lenge siden Facebook var det eneste sosiale mediet barna våre brukte. Her er en større oversikt over noen av de viktigste sosiale appene.

Stadig kommer det nye tjenester på banen, og som forelder kan det være vanskelig å henge med på utviklingen - særlig hvis du er en av de mange som mener e-post er mer enn nok å forholde seg til. 

Få med degSkal du sjekke barnas mobil? Ekspertene svarer

Engasjer deg og sett grenser

 – Den største utfordringen ligger som regel i å forstå premissene for den sosiale kontakten på apper der det er mulighet for å chatte eller ha kontakt med andre. Snakk med barna dine om at de skal oppføre seg og snakke med andre på en respektfull måte, og lær dem at de ikke skal gi ut telefonnummer, adresser og så videre, sier Rita Astridsdotter Brudalen i Medietilsynet til Familieliv.

sine nettsider ber Medietilsynet foreldre være oppmerksomme på at mange barn benytter sosiale medier med høyere aldersgrense enn deres faktiske alder, og at hvis de registrerer seg på en tjeneste før de er gamle nok, må de lyve på alderen. 

– Det kan også være lurt å sette restriksjoner på mobilene eller nettbrettene til de yngre barna slik at de ikke installerer nye apper uten at du som forelder kan sette deg inn i hva dette er, mener Brudalen.

Medietilsynet svarer: Les mer om trygg bruk av sosiale medier for de minste her

CNN har laget en oversikt over de ulike kommunikasjonstjenestene som er populære blant barn og unge, og hva du bør vite om de forskjellige appene. Ifølge nyhetsnettstedet er de ulike verktøyene og appene trygge så lenge de brukes på en fornuftig måte, og gjerne med litt veiledning fra foreldre. 

Fikk du med deg denneSosiale medier-forsker: Skrytebilder fra ferien kan synliggjøre økonomiske skiller blant barn

Snapchat 

Dette er en meldingstjeneste der brukeren kan sette tidsinnstilling på bildet som sendes - fra det åpnes til det forsvinner - på ett til ti sekunder. Snapchat brukes av barn og unge ofte til å sende morsomme eller pinlige bilder man ikke ønsker å publisere offentlig, og har angivelig mer enn 1,1 millioner norske brukere. 

Dette må du som forelder vite: At bildene du sender forsvinner for alltid stemmer ikke. Det er fullt mulig for mottakeren å ta et skjermbilde, slik at bildet blir lagret på deres telefon. Det har også kommet egne apper som skal kunne lagre bildet uten at avsenderen får beskjed om det. 

Det skal også være teknisk mulig å gjenopprette «snapper» som er sendt, selv om personverninnstillingene til Snapchat skal ha blitt skjerpet. Dette har blant annet blitt bevist da bildedelingstjenesten ble utsatt for hacking, og flere hundre tusen bilder trolig kom på avveie. 

Les ogsåTobarnsmor: Ti tips til å fremstå (passelig) vellykket på Facebook 

SNAPCHAT: Denne appen brukes til å sende bilde- og videomeldinger, med levetid fra ett til ti sekunder. Bildene blir ikke lagret på mottakerens mobil, men det er mulig å ta et skjermbilde, slik at det likevel ikke forsvinner. Man kan også velge å legge morsomme filter over ansiktet sitt. Foto: VG PARTNERSTUDIO

Kik Messenger 

Dette er en chattetjeneste der man kan sende meldinger og bilder gratis. Meldingene barna sender vil ikke dukke opp i mobilens meldingsfunksjon, da dette er en egen app. 

Dette må du som forelder vite: At barna kommer i kontakt med fremmede kan være en utfordring. Kommunikasjonen foregår med kallenavn, og er ofte anonym. Medietilsynet har tidligere gått ut og frarådet foreldre fra å la barna benytte denne tjenesten. 

Appen inneholder også masse reklame og tjenester som krever betaling, skriver CNN. 

Sett denneTrebarnsfar og sosiale medier-ekspert: Dette bør du tenke på når du deler bilder fra ferien

WhatsApp

Dette er en meldingstjeneste der du kan sende ubegrensede mengder tekst, bilder, lyd og video. 

Dette må du som forelder vite: Appen har 16-årsgrense, men brukes trolig også av yngre barn. Her er CNNs eneste advarsel at appen automatisk knytter til seg alle personene i kontaktlisten på telefonen din som også bruker WhatsApp.   

Instagram

Denne bildedelingstjenesten er i dag kjent for mange, med sine over 150 millioner brukere verden over - og er populær blant både små og store. Her kan du redigere bilder og korte videoklipp med enkle teknikker. Man kan legge på ulike filtre og dele bildene og videoene åpent, på en lukket profil for følgerne dine eller som direktemelding til én eller flere personer. Appen har aldersgrense 13 år, men brukes også av yngre barn. 

Dette må du som forelder vite: Det kan være problematisk at mange unge måler suksess ut fra antall «likes» og kommentarer de får på bildene sine - både her og på Facebook. 

En annen ting som kan være lurt å huske på er at standardinnstillingen til Instagram er at bildene er offentlige, og at man derfor må velge å lukke profilen dersom man ikke vil at bildene skal bli vist til alle. Det er også mulighet for å sende private meldinger på Instagram, som kun personer i den private chatten kan se. 

Les ogsåForeldre deler hysteriske erfaringer på sosiale medier

INSTAGRAM: Denne appen brukes til å redigere, samt dele bilder og video. Tjenesten har over 150 millioner registrerte brukere.  Foto: VG PARTNERSTUDIO

Tumblr

CNN omtaler denne tjenesten som en blanding mellom Twitter og en blogg - en slags online utklippsbok med tekst, bilder videoer og lydklipp. Brukerne oppretter og følger såkalte thumbleloger - eller mikroblogger om du vil, og kan se deres poster på en samleside.  

Dette må du som forelder vite: Ifølge CNN er det enkelt å finne pornografisk og voldelig innhold på denne tjenesten. De peker også på at personverninnstillingene er unødvendig tungvinte, da man først er nødt til å opprette en offentlig profil som er åpen for alle, og at man deretter kan lage en ny profil som kan låses med et passord. 

En annen ting du bør være oppmerksom på er at poster eller innlegg ofte blir delt, på samme måte som på Twitter. Det betyr at bildene eller sitatene til barna dine fort kan havne på noen andres sider også. 

Vine 

Denne mobilapplikasjonen lar brukerne laste opp og dele seks sekunder lange videoklipp. Vine er eid av Twitter, og brukes for det meste til å dele humoristiske klipp. 

Dette må du som forelder vite: Etter tre minutter med tilfeldig søking kom CNN over mange videoklipp med innhold de omtaler som upassende for barn og unge - som blotting av diverse kroppsdeler og bruk av narkotiske stoffer. 

Også denne tjenesten er i utgangspunktet åpen for alle, med mindre du endrer innstillingene slik at profilen din kun vises til følgerne dine, og du må godkjenne hvem som får lov til å følge deg. Det betyr at videoene du poster og de du følger kan sees av hvem som helst. 

Få med degNybakt far sendte «produktklage» til sykehuset på sin egen sønn

Tinder 

Tinder er en datingapp som lar deg bla i bilder av personer som befinner seg innenfor en angitt radius fra deg. Ved hjelp av fornavn, alder, noen få bilder og eventuelt en svært kort beskrivelse av personen velger man om man tror dette er en potensiell match eller ikke. 

Dette må du som forelder vite: Brukeren velger selv hvilket kjønn og aldersspenn han eller hun er interessert i, og hvor langt unna disse personene skal befinne seg. Man kan kun kommunisere med de som «liker» deg tilbake, og intensjonen er ofte at man ønsker å møtes. CNN mener det er knyttet en stor risiko til dette, ved at ungdom møter ukjente mennesker som befinner seg i nærområdet. 

Happn

Her til lands har også møtetjenesten Happn blitt populær blant unge på kort tid. Appen regnes som en konkurrent til Tinder, og er basert på at du kan sende signaler til personer du krysser vei med, altså andre brukere innenfor en radius på 250 meter, om at du er interessert. 

Dette må du som forelder vite: Her gjelder de samme utfordringene som ved bruk av Tinder. Norske eksperter på sosiale medier har tidligere advart mot at slike apper tilgjengeliggjør posisjonen til brukeren, og at det kan misbrukes. Man får imidlertid ikke vite nøyaktig plassering, men området personen befinner seg i.

Les merPappablogger «Man vs Baby» forteller hvordan livet som nybakt far EGENTLIG er