Ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI) kan bruk av smokk de første seks månedene av livet være bra: Den kan virke beroligende, gjøre det lettere å sove og motvirke krybbedød.

Helsenettstedet skriver at hele 75 til 85 prosent av barn i vestlige land bruker smokk. Men hvor ofte er man egentlig nødt til å skifte ut smokken? Og hvordan rengjør man den tilstrekkelig? 

Den danske foreldrenettsiden Mama.dk skriver at det ikke er uvanlig at det samler seg melkerester, og dermed også bakterier, i smokken. Det er derfor viktig å tenke på hygienen.

Få med degKan jeg...når jeg er gravid?

Her er rådene du bør følge 

* Kok alltid nye smokker fem minutter i rent vann før bruk, for å forhindre at de gir fra seg kjemiske stoffer. 

* Skyld smokkene én gang om dagen ved å helle kokende vann, eksempelvis fra vannkokeren, over dem, eller kok dem et par minutter i en kjele. 

* Skyld alltid smokken under kaldt vann hvis den faller på gulvet eller på bakken, og etter at barnet har spist. 

* Ifølge det danske nettstedet er det lurt og jevnlig gni inn smokkene med salt for å være sikker på at man får fjernet eventuelle melkerester, for deretter å skylde dem i rent, kaldt vann og koke dem i fem minutter. 

Les ogsåOverlege i fødselshjelp punkterer «skremselspropaganda» for gravide

* Putt aldri smokken i din egen munn for å «rense» den. Bakteriene i munnen din kan føre til soppinfeksjon i barnets munn. Det er også viktig å tenke på håndhygienen din når du gir barnet smokken.   

* Skift ut smokkene ved jevne mellomrom - gjerne etter én til to måneders bruk. Dette handler også om at smokken blir slitt, og at det er fare for kvelning dersom den går i oppløsning. 

* Sjekk alltid om smokken har hull eller andre skader før du gir den til barnet - både med tanke på hygiene og sikkerhet. Kast den umiddelbart hvis den ikke er hel. 

* Oppbevar smokken i en ren beholder når den ikke er i bruk, og unngå at den blir liggende i direkte sollys og høy varme. 

* Velg alltid smokker som er godkjent etter den europeiske sikkerhetsstandarden EN 1400. Ifølge nettstedet gjør de aller fleste smokker du får kjøpt det i dag, men det kan være greit å sjekke produktbeskrivelsen for å være på den sikre siden. 

Kilder: Mama.dk, forbrugerlab.dk, netsundhedsplejerske.dk og sundhedsstyrelsen.dk

Så du denneFirebarnsmor samsov med alle barna: – Hvis alle sover bedre, så hvorfor ikke?