Kommunikasjonsrådgiver, foredragsholder og bloggeren bak HansPetter.info, Hans-Petter Nygård-Hansen, forteller at han er en av dem som deler bilder fra flotte familieferier på sosiale medier.

Nygård-Hansen er far til tre, tvillingene Hedvig og Gustav, og storesøster Madeleine - som alle er aktive på Instagram. Han er klar over at det han velger å dele fra familieferien etterlater et visst inntrykk hos både dem og mottageren. 

Få også med degSosiale medier-forsker: Skrytebilder fra ferien kan synliggjøre økonomiske skiller blant barn

Mener det er de voksne som skryter 

– Jeg er nok en del av generasjonen som deler mange bilder fra ferieturer og opplevelser. Bilder som sikkert kan oppfattes som skryt, som under fjorårets sommerferie på Bali. Men så er spørsmålet om det er ment som skryt, eller om det rett og slett er en formidabel utvikling av fotoalbumet og postkortet, sier han til Familieliv.

Nygård-Hansen mener barna som vokser opp i dag ikke har det samme forholdet til det gode gamle albumet, og at det derfor er helt naturlig for dem å legge ut bilder av det de opplever for å få umiddelbar respons fra venner og familie.

– Det er vi voksne som tillegger det skryt, når det kanskje var ment for å vise at man er stolt, glad og takknemlig.

Les også: Tobarnsmor: Ti tips til å fremstå (passelig) vellykket på Facebook 

Lærer barna å ikke ta ting for gitt 

Likevel er han opptatt av å sette et godt eksempel for tvillingene på ti år, og snakke med dem om fornuftig bruk av sosiale medier.

– Vi prøver å fortelle barna våre at de er ufattelig privilegerte som får dra på lange, fine ferier. De må ikke få inntrykk av at det er en selvfølge, forteller han.

Nygård-Hansens råd for å unngå å virke skrytete på Facebook, Instagram eller i andre sosiale kanaler er å alltid prøve og sette seg inn i hvordan mottakeren vil oppfatte bildet, teksten og retorikken i det du deler. 

Frekvensen på hvor ofte du publiserer bilder er også avgjørende, mener han.

– Det er noe som heter måtehold, som ved alt annet i livet, sier han.  

Så du denne? Foreldre deler hysteriske erfaringer på sosiale medier