– Det ville blitt feil for meg. Det ville invadert deres privatliv. Jeg velger i stedet å stole på det de har fortalt meg, og det har fungert fint, sier Tove Hasselquist Evensen. Hun har tre barn, en datter på 13 år, en sønn på 18 og en datter på 19 år.

– Alle mine barn fikk mobil da de var 12 år gamle. De synes nok det var i seneste laget, og jeg fikk en del klager på at de var de siste i klassen som fikk mobil. Men jeg mente at det var for tidlig å gi dem en mobiltelefon før, forteller hun.

** Les også: Dette sier ekspertene om å sjekke barnas mobil. 

Mor Tove merker at behovene endres i takt med samfunnsutviklingen. 

– Jeg kjente nok på et litt større behov da den yngste fikk mobil. Det har skjedd mye i løpet av de fem årene som er mellom den eldste og yngste. Ettersom vi ikke har noen fast-telefon lenger,  blir det et annet behov for at hun ikke skal falle utenfor når venninnene ringer rundt og avtaler å treffes etter skolen og lignende.

Følger aldersgrensene

For Tove er noe av det viktigste at ungene følger aldersgrensen til de ulike sosiale mediene. Stort sett innebærer det at man må fylle 13 år før man registrer seg. Dette tror hun alle hennes tre barn har respektert og overholdt.

 – Deretter har jeg nok vært litt i strengeste laget. Med de to eldste hadde jeg en regel om at de kunne bruke like mye tid på sosiale medier som de brukte på andre ting. Om de var ute og lekte i tre timer, kunne de bruke tre timer på telefonen etterpå.  Men ting sklir jo litt ut etter hvert, sier hun.

** Les også: Sosiale medier-forsker: Skrytebilder kan synliggjøre økonomiske skiller blant barn

HOLDT IGJEN: Trebarnsmamma Tove innrømmer at hun kanskje har vært i strengeste laget.  Foto: PRIVAT 

Eldstedatteren Elise Hasselquist Evensen er helt enig med moren i at hun har vært litt i strengeste laget: 

– Vi var helt klart de siste i klassen som fikk telefon, og enkelte regler har nok vært unødvendige, men vi har ikke tatt noe skade av det i ettertid, sier hun til Familieliv.

Har du lest? Denne familien prøver å kutte ned på skjermbruken til barna 

Tove forteller allikevel at hun med den yngste har blitt litt mer rund i kantene, fordi hun så at det gikk såpass greit med de to første.

– De to eldste hjelper meg mye med å overvåke den yngste, og har på en måte tatt på seg en vaktbikkjerolle. Det gjør at jeg føler meg litt tryggere. Jeg vet at de følger henne på sosiale medier, og sier ifra om noe ikke er som det skal være.

Så du denne? Hekta på nettbrett og mobil: Hvor mye tid burde barna bruke foran skjermen?

Ikke naiv

Tove nøyer seg med å følge barna på sosiale medier, der det er mulig.

 – Men, jeg er jo ikke naiv. Jeg vet at selv om jeg ser noen av bildene de legger ut på Facebook, så er det ikke noe problem for dem å blokkere meg fra statusoppdateringer og bilder de ikke vil jeg skal se, sier hun.

Barna vil ikke legge henne til på verken Instagram eller Snapchat. Da er det greit at de eldre barna følger med på den yngste, mener hun. 

Lest denne? Ekspert om barn og bankkort: – Barn utsatt for mobbing kan bli presset til å «kjøpe» seg venner

 – Dessuten har vi verdens sprekeste bestemor! Hun får lov til å være venn med dem både på Instagram og Snapchat, så jeg har nok en liten spion som hjelper meg litt der også, ler hun.