I et rekkehus i Kristiansand sitter Snø Tonheim (3) og ser på barne-TV. Foreldrene hennes, Maja Maria og Runar Tonheim, hadde allerede drøftet navnet Snø i et par måneder da hun ble født i snøkaoset i januar 2013. Det var Runar som kom på navnet.

– Jeg fikk ideen mens jeg kjørte hjem fra jobb. Sannsynligvis snødde det. Jeg smakte litt på navnet, og likte det veldig godt, sier Runar Tonheim.

Kona hadde tenkt at Isabelle var et passende navn til jenta i magen. Hun var ikke umiddelbart begeistret for Snø.

Har du lest denne saken? Disse er de valigste navnene gjennom tidene

– Jeg synes det var et uaktuelt forslag, men så vokste det på meg, sier Maja Maria Tonheim.

Paret ville at datterens navn skulle være unikt og skille seg ut. De måtte begrunne navnevalget til Folkeregisteret.

– Vi argumenterte med at det var vakkert, enkelt og gjenspeiler barnets uskyld og renhet. Hvit som snø er også en fin kontrast til den gyldne hudfargen hennes og det svarte håret, sier Maja Maria.

Foreldrene hennes er opprinnelig fra Vietnam. Det er derfor en stor fordel at familien kan kalle henne for det vietnamesiske navnet for snø, Tuyet.

Les også: Barnepsykolog: Mindre erting for «rare» navn

UTRADISJONELT: Familien Tonheim valgte litt utradisjonelle navn da de skulle bestemme hva barna skulle hete.  Foto: FLOW MEDIA

Lillebror Hav

For tre uker siden ble Snø storesøster til lille Hav. Foreldrene fikk servert mange kreative navneforslag fra venner og kjente før lillebror ble født.

– Både Skare, Sludd, Fjell, Himmel og ikke minst Storm ble nevnt, sier Maja Maria og ler.

De valgte til slutt Hav fordi det gir gode assosiasjoner. I tillegg har familien, spesielt Runar, en nær tilknytning til havet. Bare ti dager gammel var minstemann ute på sin første båttur.

Har du lest denne? Guiden du bør følge før du velger babynavn

Også denne gangen måtte foreldrene søke Folkeregisteret om godkjennelse.

Det var litt vanskeligere å begrunne Hav sin søknad enn Snø sin.

– Vi skrev at vi var sjøfolk, at han ble født på sommeren, og at vi er glade i havet, forklarer de.

Reaksjonene fra omgivelsene har vært varierte. Folk som jobber innen kreative bransjer, synes som oftest navnene er fine. Folk som er mer A4, er mer avventende.

– Vår erfaring er likevel at navnene vokser på folk, og at de liker dem etter hvert.

SØSKENKOS: Snø er stolt storesøster til sin nyankomne lillebror Hav. Foto: PRIVAT

Paret er ikke engstelige for at barna vil bli mobbet for navnene når de blir større. De er opptatt av at de små skal bli robuste mennesker. 

– Jeg jobber selv i skolen og vi er nøye på å slå ned på mobbing. Ingen skal for eksempel mobbes for navnet sitt, sier Maja Maria Tonheim.

Nylig var foreldreparet inne på ssb.no for å sjekke hvor mange som heter Snø i Norge nå. Plutselig var det fire stykker.

– Vi har tydeligvis startet en liten trend, sier de og smiler.