Dyrepark, tivoli og badeland forbindes med latter, spenning, nye opplevelser - og minner for livet. Dessverre er det også noen som får assosiasjoner til barn som skriker hemningsløst, voksne som sniker i køen eller røyker langs bassengkanten, og til apekatter som stjeler.

Sommeren er høysesong for besøk i Dyreparken i Kristiansand og fornøyelsesparker rundt i landet. Men hvilke regler – både skrevne og uskrevne – må små og store forholde seg til for at alle skal få en trygg og hyggelig opplevelse? 

I Bø Sommarland kan du faktisk ta med deg hunden din, mens på Tusenfryd må de firbeinte vennene vente utenfor. 

Familieliv ba Dyreparken i Kristiansand, Bø Sommarland og Tusenfryd dele sine viktigste regler og tips til hvordan man skal og bør oppføre seg - og hva man absolutt ikke skal gjøre. 

Les mer: Pappablogger «Man vs Baby» forteller hvordan livet som nybakt far EGENTLIG er 

GODE MINNER: Kaptein Sabeltann har underholdt barna i Dyreparken i Kristiansand i hele 26 år, og holder fremdeles koken. Foto: DYREPARKEN

Dyreparken i Kristiansand 

Salgs- og markedsdirektør i Dyreparken, Anniken B. Schjøtt, forteller at det er visse ting man må ta hensyn til når det gjelder dyrene, og presiserer at badevaktene ikke er der for å frita foreldre fra ansvaret om å følge med på barna sine. 

– Dyreparken er jo først og fremst en fantastisk arena for familier å være sammen, lade opp minner for året som kommer og ikke mist ha det gøy, sier Schjøtt, og fortsetter:

– Vi forstår at det kanskje passer litt dårlig at løvene skulle sove akkurat da du var der, men ber deg heller komme tilbake senere for å se om det er mer aktivitet hos dem da, sier hun, og ber både barn og voksne la være å banke på glasset inn til dyrene eller kaste ting inn i innhegningene. 

Få med deg: Dette bør barnet ditt kunne før skolestart

Ikke mat dyrene

– Et barns møte med et nytt dyr er både lærerikt, spennende, nyttig og helt unikt. Derfor er det mange av dyrene i Dyreparken man kan møte på nært hold. Likevel er det slik at dyrepasserne ønsker å ha kontroll på hva dyrene får i seg, så selv om sjansen byr seg og du har «riktig» mat, ber vi deg likevel om å spise det selv og la dyrepasserne stå for fôringen av dyrene. Hvis noen av dyrene endrer atferd eller blir syke er det lettere å finne ut av, hvis vi også vet hva de har fått i seg.

LYTT TIL DYREPASSERNE: Ringhalelemurene er vant med besøk, men liker ikke å bli holdt fast av hverken barn eller voksne.  Foto: DYREPARKEN

Dyrene skal ikke jages eller holdes fast 

– På noen av dyrepresentasjonene våre kan du få en ringhalelemur helt opp i fanget, eller det kan plutselig sitte en ekornape på skulderen din fordi de er så fryktelig glad i krøller. Dette er dyr som er vant til besøk, men som likevel ikke er glade i å bli klappet på, jaget eller holdt fast. Derfor er det fint å bare holde seg i ro og nyte opplevelsen og la dyrene bestemme både tempo og når de vil videre. Synes du det er litt skummelt kan du trekke vekk, riste dem forsiktig av deg eller gi et tegn til en dyrepasser.

Pass på tingene dine - apene stjeler!

– Ekornapene, som mange av gjestene våre kaller for Pippi-aper, er veldig lekne og nysgjerrige. Dette er dyr man går helt inn til, og som vil svirre både rundt, over og ved siden av deg. De er ganske harmløse, selv om farten kan være høy, men de lar sjelden sjansen til å plukke løse gjenstander med seg opp i et tre. Hold på den lille bamsen du har i en lomme på utsiden av sekken, solbrillene i håret, hårspennen eller capsen.

Respekter alders- og høydebegrensningene 

– Dyreparken og Badelandet har aktiviteter og sklier for både store og små, men ikke alle er for alle. Ved inngangen til de forskjellige aktivitetene står det tydelig om det er begrensninger på alder eller høyde, så pass på å få med deg dette før du bruker tid på å stå i kø til en aktivitet du ikke kan ta.

Så du denneHvilket kjæledyr bør dere velge? 

RØYKING FORBUDT: Respekter de andre gjestene i parken, og benytt en av røykesonene dersom du skal tenne en sigarett mens du er i Dyreparken. Foto: DYREPARKEN

Ikke ert dyrene

– Vi ber gjestene våre om å ikke rope etter dyrene, kaste inn ting i innhegningene, banke på glass eller gjøre andre ting som kan erte dyrene. I løpet av én sommerdag har Dyreparken nesten 20 dyrepresentasjoner med forskjellige dyr. Her gir vi litt mat, men forteller også om dyrene og aktiviserer dem på forskjellige måter. Dette er både gøy og lærerikt å få med seg, men også ofte den aller beste sjansen til å se dyrene på nært hold. Det kan også være et godt tips å besøke ditt favorittdyr tidlig eller sent på dagen.

Sørg for at barna kan nummeret til mamma eller pappa

– Før du går inn i Parken kan det være lurt å ha et armbånd med telefonnummeret til foresatt på, eller bare skrive dette på armen. Hvis ditt barn plutselig kommer bort gjør dette det lettere for både andre gjester og ansatte i Dyreparken å få tak i vedkomne, og sikre en snarlig gjenforening.

Les ogsåDerfor bestemte denne familien seg for å kjøpe hund til barna

Ikke overlat alt ansvar til badevaktene

– I Badelandet har vi kjempeflinke badevakter som følger nøye med hele tiden. Vi minner likevel om at det er foreldre eller foresattes ansvar å følge med på egne barn i bassenget og skliene.

Respekter røykeforbudet

– Dyreparken er nå generelt røykfri, med noen utvalgte røykesoner. Det betyr at med mindre det er spesielt markert, er det ikke lov til å røyke i Dyreparken. Dette er med omtanke for både barn, dyr og andre gjester. Det blir fort mange folk på små områder, og da kan røyk og røyklukt være sjenerende.

Sett denne? Dette kan røyking under svangerskapet gjøre med barnet ditt

HJELP, JEG HAR GÅTT MEG BORT: Skulle dere komme fra hverandre mens dere er på besøk i Dyreparken er det en fordel at barna kan mobilnummeret til foreldre eller foresatte. Skriv det derfor gjerne opp på barnets arm. Foto: DYREPARKEN

Bø Sommarland 

– Første regel vi har er at alle skal ha det van(n)vittig moro. På tross av alle regler, rutiner og retningslinjer er målet at alle skal ha det gøy hos oss, sier administrerende direktør i Bø Sommarland, Rene Langeveld Sas, til Familieliv.

Respekter høydebegrensningene 

– Generelt gjelder høydebegrensninger i de fleste av våre attraksjoner - både der du må være høyere enn for eksempel 110 cm, men også der visse attraksjoner er forbeholdt de som er maks eksempelvis 130 cm. Vi har høydemålere tilgjengelig ved hver eneste attraksjon. Begrensningene ligger også på nett, og blir skiltet rundt omkring. 

Les ogsåSlik håndterer du andres «rakkerunger»

Badevaktene fritar ikke fra ansvar

– Vi har badevakter ved alle attraksjoner, på strategiske plasser. Badevaktene er der for å passe på at reglene blir overholdt, slik at alle kan nyte parken på en trygg måte. 

VAN(N)VITTIG MORO: Bø Sommarland i Telemark er Skandinavias største vannpark og en av Norges største turistattraksjoner, med mellom 100.000 og 200.000 besøkende hvert år. Foto: BØ SOMMARLAND

Hunden kan få være med

– Hunder er velkomne, forutsatt at de ikke er til sjenanse på noen som helst måte for andre gjester. Det er også viktig å respektere båndtvangen. 

Høyt volum er greit

– Vi er en familiepark, og generelt er høylytte unger et tegn på at de koser seg masse. I de tilfellene der vi registrerer eller mottar innspill på at noen er til sjenanse for andre gjester oppsøker vi vedkommende. Som oftest holder det med en prat og gjøre dem oppmerksomme på hvordan de oppleves.

Sett denne? Psykolog: En negativ utvikling at vi gir barn mindre og mindre ansvar

OPPLEVELSER: Tusenfryd tilbyr attraksjoner og moro for hele familien - både i vann og på land.  Foto: TUSENFRYD

Tusenfryd 

Erik Abelsen er ansvarlig for drift av attraksjonene og Badefryd i Norges største fornøyelsespark, Tusenfryd.

Med over 30 berg- og dalbaner, karuseller og andre attraksjoner for både store og små er parkledelsen avhengige av at folk respekterer de regler og retningslinjer som er satt – både av sikkerhetsmessige hensyn, og for at alle skal hygge seg. 

Respekter sikkerhetsreglene

– Alle gjester må forholde seg til høydebegrensning som gjelder hver enkelt attraksjon, og skilt med retningslinjer tilknyttet attraksjonene. Det samme gjelder sikkerhetsmeldinger som «vennligst hold armer og ben inne i attraksjonen under hele turen» og «vennligst hold hodet inntil nakkestøtten».

Dropp mobilen i karusellen 

– Løse gjenstander er ikke tillatt i attraksjonene, og heller ikke bruk av mobiltelefon eller «actioncamera». Dette er både for egen og andres sikkerhet.

Les også: Så mye tid bruker disse foreldrene på mobilen 

MOBILFRI SONE: Det er ikke vanskelig å tenke seg hvorfor det er en dårlig idé å ta med seg mobiltelefonen opp i denne berg- og dalbanen. Foto: TUSENFRYD

La sigarettene ligge

– Røyking er ikke tillatt i parken. Dette er primært med tanke på våre yngre gjester, men vi ønsker at alle som er i Tusenfryd skal slippe denne sjenansen. For de som ønsker å ta seg en røyk i løpet av dagen kan de få et stempel ved utgangen og ta seg en sigarett i «røykepaviljongen» på utsiden av hovedinngangen.

Så du denneBør jeg som pappa sette ned foten? 

Hunden må vente utenfor

– Hunder tillates ikke inne i parken, men vi har en gratis hundeparkering. Dette er store utendørs bur med tak som ligger i skyggen. Buret låses, og du får nøkkel til «ditt» bur, samt låne vannskål. Ta gjerne med «et kjent» pledd. Har du en mindre hund anbefaler vi å ta med et reisebur hunden kan ha inne i det store buret, eller et kjent pledd å ligge på. Vær oppmerksom på at det er et begrenset antall plasser. Gjesten er selv ansvarlig for å lufte hunden i løpet av dagen. Unntaket fra forbudet er førerhunder.

Grilling forbudt

– På grunn av brannfare er det ikke lov til å grille i parken. Det finnes heller ikke griller å låne, men derimot et bredt utvalg av serveringssteder.

Les ogsåTrebarnsmor: Unødvendig med fotoforbud i barnehagen

BADEVAKT, IKKE BARNEVAKT: Badevaktene er på jobb for å sørge for at reglene blir overholdt i BadeFryd. Det betyr ikke at foreldre kan si fra seg ansvaret for barne sine. Foto: TUSENFRYD

Ta beina fatt

– På grunn av gjestenes sikkerhet tillater vi ikke å benytte hverken rulleskøyter, skateboard eller sparkesykkel inne i parken.

Sørg for at barna har telefonnummeret ditt

– Små barn som kommer bort fra foreldre blir fulgt til gjesteservice av en TusenFryder – altså en av våre ansatte. Det er alltid lurt å avtale et møtested dersom man skulle komme bort fra hverandre og eventuelt «merke» barna med et mobilnummer som foreldre eller foresatte kan nås på. Vi gjør oppmerksom på at det kan kjøpes «armbånd» i gjesteservice, billettlukene og TusenFryd-butikken som det kan skrives telefonnummer på.

Pass på barna dine

– I BadeFryd oppfordres foreldre og foresatte til aktsomhet og tilsyn av små barn. I BadeFryd er det tiårsgrense for å oppholde seg alene uten foresatte. Dette er fordi våre tilsynsvakter ikke kan ha total oversikt over alle deler av området til enhver tid. Hopping og stuping fra bassengkanten er ikke lov, og løping bør unngås, ettersom underlaget kan være glatt. Alle badende gjester må dessuten bruke badetøy. 

Fikk du med deg? Kan barnehageansatte legge ut bilder av barnet mitt på internett?