Isabell og ektemannen har aldri vært særlig prisbevisste og har sjelden reflektert over hvor pengene har tatt veien. Men da Isabell sluttet å jobbe i fjor, merket de fort at gamle vaner måtte endres. 

– Det var som regel tomt for penger i slutten av måneden, og jeg skjønte at vi ble nødt til å ta noen grep for å få orden på økonomien. Mat sto for den største utgiftsposten, så det var naturlig å starte der. Jeg ville finne ut hva jeg gjorde galt i butikken, forteller Isabell til Familieliv.  

** Se også: Her kan du lese Isabells beste spareråd

I mars startet hun bloggen Gnierfru hvor hun deler erfaringene hun gjør seg rundt sparing og pengebruk. Bloggen bruker hun som en dagbok for seg selv, men Isabell håper at den også kan inspirere andre som ønsker å redusere utgiftene. 

– Før brukte vi mellom 10 000 og 12 000 kroner på mat hver måned. Vi handlet som regel tre ganger i uken, og det ble mange impulskjøp. Nå er utgiftsposten kuttet med 4000 kroner hver måned, og er dermed nede i 8000 kroner. 

** Les ogsåSlik kjøper du sunn mat på budsjett

 Bruker tid på planlegging

 Tobarnsmoren sier god planlegging har vært løsningen.

­­­– Jeg ser bestandig gjennom skuffer og skap før jeg drar i butikken. Slik får jeg oversikt over hva vi har og hva vi mangler. Deretter sjekker jeg alltid mobil-appen «Mattilbud» – den er helt genial! Den viser alle dagligvarebutikkenes tilbud, og innkjøpene mine planlegges utfra disse tilbudene. 

Få med degDavid mistet kontrollen over økonomien: Leiligheten ble tvangssolgt 

Isabell setter av onsdag kveld hver uke til å skrive handleliste.

– Jeg skriver opp hvilke butikker jeg skal innom og hva jeg skal kjøpe i hver enkelt butikk. På butikken hamstrer jeg det som er på tilbud slik at vi har i flere uker fremover, og jeg har laget et eget oppbevaringssystem for tørrvarer i kjelleren.

Hun innrømmer at planleggingen og handlingen tar mye tid, men har lært seg å se på det som en aktivitet hun kan kose seg med.

KONKURRANSE: Tobarnsmoren konkurrerer mot seg selv om å spare mest mulig penger hver måned.  Foto: ROBERT EIK

Konkurrerer mot seg selv

Isabell innrømmer at det har gått sport i det å spare penger.

– Jeg er et konkurransemenneske, og konkurrerer med meg selv om hvor mange hundrelapper og tusenlapper jeg klarer å spare hver måned. Jeg vil hele tiden spare mer og mer. 

Og det er ikke bare matutgiftene det spares på hos familien i Stokke. Isabell er også prisbevisst på andre områder.

Les merEkspert: Denne tiden på året er den trangeste økonomisk for mange barnefamilier

– Vi fyller bensin hver mandag morgen, for da er det som regel rimeligst. Klær til barna kjøper jeg ofte brukt på Finn.no for en billig penge. Dessuten sparer vi penger hver måned ved å sette alt som er over nærmeste tusenlapp inn på en sparekonto. Har vi 1200 kroner igjen på konto to dager før lønn, setter vi 200 kroner inn på sparekonto.

Smak har betydning

Hun understreker at hun fremdeles er opptatt av at maten skal smake best mulig – til tross for at prisene som regel avgjør hva hun kjøper.

 – Smak har selvfølgelig stor betydning, og det hender jeg kjøper en vare som er litt dyrere enn den billigste fordi den smaker bedre. Men som regel smaker lavpris-merkene vel så godt som det dyreste. 

Lærer barna økonomi

Bloggeren er opptatt av å lære datteren Martine (6) og sønnen Kim Håvard (3) verdien av penger.

– Vi snakker mye om hvor pengene kommer fra og hva vi kan kjøpe for dem. Hvis de vil kjøpe seg et blad på butikken, kan vi snakke om hvor mye mat vi kan få for de samme pengene eller at de kan få en hel tegneblokk for samme prisen et annet sted. 

Følger du disse rådeneSlik får du bedre råd i 2016

– Hjemme har vi et klistremerke-system som går ut på at barna må gjøre oppgaver, som for eksempel å tømme søpla, for å få klistremerker. Når de har fått ti klistremerker, får de kjøpe seg noe de ønsker seg. Etter hvert som de begynner på skolen vil vi innføre penger i stedet for klistremerker. Slik lærer de at man må jobbe og gjøre en innsats for pengene, avslutter Isabell.