Å være førsteklassing er morsomt og spennende, men kan også være litt skummelt og krevende. Noen barn klarer nesten ikke å vente, mens andre gruer seg litt til å ta steget fra barnehagen og over på skolebenken.

Få også med degSkolestart til høsten? Begynn forberedelsene allerede nå! 

Men hva bør egentlig barna kunne når de begynner på skolen? Og hva kan foreldre forberede dem på i forkant? Familieliv ba grunnskolelærer og læremiddelforfatter Maren Lie Malmo om råd. 

– Ingen forventer at barn skal kunne alt, men det er likevel enkelte ting som man bør kunne - og ting man må kunne - før man tropper opp første skoledag, sier hun til Familieliv.

I tillegg til å dele sine egne tips på bloggen sin, har Lie Malmo rådført seg med flere førsteklasselærere om hva de syns er de viktigste faglige, sosiale og praktiske ferdighetene barna bør beherske. 

Så du denneSpråkprofessoren anbefaler: 12 lærerike apper for barn

DELER SINE BESTE TIPS: Grunnskolelærer og læremiddelforfatter Maren Lie Malmo. Foto: PRIVAT

Praktiske ferdigheter

Viktigere enn å kunne alfabetet er å kunne åpne og lukke skolesekken og finne frem matpakken sin selv, mener læreren. Dette er praktiske ferdigheter det kan være fort gjort å glemme bort i alle forberedelsene.

– Prøv ut matboksen sammen med barna, og se om den har for harde klemmer, sier Lie Malmo, som råder foreldre til å styre unna myke matbokser, eller såkalte matposer, som fort kan klemme maten flat når den ligger i sekken.

Det er også forventet at barna skal rydde etter seg selv når de er på skolen, så forbered poden på dette.

Les også: Lærer 1000 ord ekstra: Barnas språk blir best med familiemiddag hver dag

KAN BARNET DETTE? Hvis ikke sønnen eller datteren din kan knyte skolisser kan det være lurt å kjøpe et par sko med borrelås. Foto: PIXABAY

To andre praktiske ferdigheter læreren mener det er viktig at barna kan er å kunne knyte skolisser og kle av og på seg selv.  

– Det er mange barn på skolen, og friminuttene flyr fort unna hvis alle trenger hjelp med påkledning. Hvis barna ikke mestrer å knyte skolissene bør de ha sko uten lisser på skolen. Jo mer selvhjulpne og selvstendige de er, jo bedre. Å kunne åpne og lukke glidelås er nyttig, sier hun.

Lie Malmo mener den aller viktigste praktiske ferdigheten barnet bør kunne er å mestre toalettbesøk alene.

– Hvis man som lærer er alene i en klasse på inntil 30 elever, og flere trenger hjelp til å gå på toalettet, sier det seg selv at det blir vanskelig. Bruk sommeren til å øve hvis det ikke sitter helt ennå. I tillegg er det viktig at barna vet at de skal vaske hendene etter toalettbesøk, og før man skal spise mat.

Husker du denneTobarnsmor om feriekabalen: – En kjempeutfordring 

Oppsummering: 

*Åpne og lukke skolesekken

*Finne frem, åpne og pakke bort matboksen

*Knyte skolisser

*Kle av og på seg selv

*Klare seg selv på toalettet 

VENNSKAP: Å kunne være en venn og ha en oppfatning av hva som er en god venn, og hva som ikke er det, er viktig, mener grunnskolelærer Maren Lie Malmo. Foto: PIXABAY

Sosiale ferdigheter 

– Mange barn syns det er vanskelig å vente på tur både i lek og samtale. På skolen deler man oppmerksomheten med mange andre barn, og det å klare og vente på tur er viktig. Det krever en viss tålmodighet og forståelse for at også andre skal bli sett, hørt og få hjelp, sier Lie Malmo.

Hun mener foreldre kan hjelpe barna med å øve på at man ikke skal avbryte andre når de snakker, og at man må vente på tur når læreren hjelper en annen elev – med mindre det er noe alvorlig, selvfølgelig. Det er også viktig at barnet kan lytte til andre når de har fått ordet, presiserer hun. 

Få også med degEr barnet ditt plagsomt sjenert? Dette kan du som forelder gjøre

En annen viktig ferdighet er å kunne stå i kø. Køståing er ifølge barneskolelæreren en kilde til mye konflikt, med knuffing på hverandre som fort skaper irritasjon.

– Å øve litt på tålmodighet generelt hjemme er en god ide. Å kunne dele er også viktig. Det gjelder alt fra materiell, utstyr og ting, til å kunne dele på venner, oppmerksomhet og tid, mener hun.

Blant sosiale ferdigheter vil Lie Malmo trekke frem vennskap som en av de aller viktigste. Hun peker på at dette er noe barna ikke bare trenger for å ha det hyggelig og trives på skolen, men også senere i livet.

– Å være bevisst på hva man kan og ikke kan si til andre er en god start. Snakk med barna om dette, og spør dem hva de syns en god venn er. Hva gjør gode venner, og hva gjør de ikke? Dette er viktige refleksjoner som vil hjelpe barnet med å skape og bygge gode relasjoner, råder hun.

Les ogsåÅtte foreldretips som kan hjelpe barna å få venner 

Til slutt mener hun det er en fordel at barn er forberedt på å tape i spill.

– På skolen spilles det mye, i mange ulike varianter. Det kan være alt fra ballspill og annet i gym, til brett- og kortspill i andre fag. Å kunne tape i spill er en viktig sosial ferdighet. Ingen går gjennom livet og vinner i alt de foretar seg, og for mange barn kommer de første opplevelsene med tap på skolen. Det er det viktig å mestre. På samme måte må man kunne vinne i spill på en hyggelig måte, så uttrykket «tap og vinn med samme sinn» er en god oppsummering.

Så du denneVennskap etableres tidlig: Disse barna får lett venner 

Oppsummering: 

*Være tålmodig og vente på tur

*Lytte til andre

*Stå i kø

*Dele

*Være en god venn

*Ikke være en dårlig taper 

HOLDE RIKTIG: Det er viktigere å trene på hvordan man skal holde en blyant enn å kunne skrive mange ord før skolestart, mener grunnskolelæreren Familieliv har snakket med. Foto: PIXABAY

Faglige ferdigheter

De aller fleste faglige ferdighetene skal barna lære på skolen. Selv om det er en fordel å kunne noen bokstaver og tall, og litt regning, er sosiale og praktiske ferdigheter mye viktigere å fokusere på når du skal forberede barna, mener Lie Malmo.

Hvis hun likevel skal trekke frem noen faglige ferdigheter skolestartere kan øve på gjennom sommeren, er det følgende:

*Kunne holde en blyant riktig 

*Mestre bruken av saks

*Kunne skrive og kjenne igjen sitt eget navn

*Vite litt om seg selv (for eksempel etternavn, når man har bursdag og navn på foreldre)

*Kunne telle til 10

Les ogsåAdvarer mot å ha lave forventninger til egne barn

Hennes tips til foreldre er å fokusere på bokstavlydene, og ikke bare bokstavens navn, når du øver med barnet. Det vil gjøre det enklere å lære å lese og skrive.  

– Bokstaver, ord, språk, tall og matematikk finnes over alt rundt oss, og dette kan man oppdage sammen med barna. Snakk om skilt, plakater og overskrifter, og la dem kjenne igjen bokstaver. Snakk om klokka og om hva ting i butikken koster, og prøv ulike former for måling i hverdagen, sier hun, og legger til:

– Husk at alle barn modnes og utvikles forskjellig uten at det er noe galt med det. Langt viktigere enn alle faglige forkunnskaper er motivasjon og lærelyst, sier hun.  

Kommentar: Trenger barna våre egentlig 13 uker ferie?