Søvntrening er et omdiskutert tema blant småbarnsforeldre og eksperter, og selv om det er stor uenighet i hvilke metoder som fungerer, er nok de fleste enige i at det er vondt å høre barnet gråte seg i søvn. 

Likevel kan det være den metoden som fungerer best, skal vi tro en ny studie fra Australia. Studien konkluderer nemlig med at metoden er effektiv, og at den ikke forårsaker stress eller andre vedvarende emosjonelle problemer hos barnet, skriver CNN

Forskerne bak studien som først ble publisert i tidsskriftet Pediatrics, har ifølge nyhetskanalen studert 43 foreldrepar med barn i alderen seks til 16 måneder som hadde én ting til felles: Barna deres ville ikke sove. 

Les også: Hvordan få barna i søvn

Slik foregikk studien 

En tredjedel av foreldrene i studien ble bedt om å forlate rommet innen ett minutt etter at de hadde lagt barnet i sengen. Gråt barnet, skulle de vente lenger og lenger for hver dag, før de gikk inn igjen for å trøste. 

En annen tredjedel ble bedt om å prøve en nyere metode for søvntrening, som på engelsk kalles «bedtime fading». Det innebærer at man venter til tidspunktet hvor barnet vanligvis sovner med å legge han eller henne, og blir på rommet til babyen har sovnet, skriver CNN. 

Så du denneGitte brukte flere timer på å få barna i søvn 

Denne metoden tar utgangspunkt i at det er vanskelig å legge et barn som ikke er trøtt, og at man derfor skal begynne med å legge de på det tidspunktet de er så trøtte at de sovner raskt, og gradvis justere leggetiden til ønskelig tidspunkt.

Kontrollgruppen, altså den siste tredjedelen, skulle ikke forsøke noen form for søvntrening. 

Tre måneder etter at studien startet fant forskerne ut at barna i den første gruppen sovnet nærmere 15 minutter tidligere enn kontrollgruppen, mens barna i den andre gruppen sovnet 12 minutter før kontrollgruppen. 

Få med degSpar en time om dagen med disse rådene

«Bedtime fading» foretrukket av foreldre 

Professor i psykologi ved Temple Univeristy, Marsha Weinraub, sier til CNN at det viktigste aspektet ved studien er at begge teknikkene for søvntrening fremstår som trygge for barnet på både kort og lang sikt. 

– Foreldrene har blitt fortalt av en del eksperter at stressnivåene til barnet vil øke over tid hvis man bruker disse teknikkene, og at det kan føre til atferdsproblemer. Denne studien viser veldig tydelig at det ikke har noen effekt på barnets stressnivå, og barna i forsøksgruppene viste mindre stress enn barna i kontrollgruppen, sier hun, ifølge CNN

Sett denne? Firebarnsmor samsov med alle barna: – Hvis alle sover bedre, så hvorfor ikke? 

Forskerne fant ingen økning av stresshormoner hos barna som gjennomførte søvntreningen, og de var heller ikke mer knyttet til foreldrene sine enn kontrollgruppen, eller hadde atferdsproblemer av noe slag, ett år etter studien, skriver nyhetsnettstedet.

Førsteamanuensis i psykologi ved Flinders University i Australia og hovedforfatteren av studien, Michael Gradisar, mener dette bekrefter at barnet ikke tar skade av å gråte seg i søvn, selv om det er en oppfatning mange kanskje har.

– Dette er en bekymring mange foreldre utrykker, og det er interessant for meg som forsker at det ikke er noen tydelige beviser som støtter denne påstanden, sier han, ifølge CNN. 

Han forteller at metoden «bedtime fading» likevel er foretrukket av foreldre hvis de får presentert begge metodene, og beskriver den som «en skånsom teknikk som fungerer raskt».

Les ogsåSamlivsekspert: Samsoving kan være en trussel for parforholdet