Det kan være overveldende å ta steget fra barnehagen over i førsteklasse på skolen. Alt er nytt og ukjent, og tanken på at mamma eller pappa ikke skal være der og passe på oppleves skummel for mange barn. 

Årets skolestartere har for lengst skrevet seg inn på skolen, og selv om det fremdeles er lenge til august, kan det være lurt å starte forberedelsene på skolestart allerede nå, skriver The Telegraph

Få også med deg: Er barnet ditt plagsomt sjenert? Dette kan du som forelder gjøre

Kommunikasjonen mellom barnet og skolen er ofte begrenset i forkant av skolestart, med unntak av en bli-kjent-dag eller to, der barnet gjerne får hilse på skolekameratene og klasseforstanderen sin for første gang. 

For å gjøre overgangen så myk som mulig mener spesialpedagog Susanna Pinkus ifølge den britiske avisen at foreldre kan bidra med god planlegging. Her er hennes beste råd: 

Les ogsåÅtte foreldretips som kan hjelpe barna å få venner 

1. Start tidlig 

Gjør barnet kjent med hva som venter frem mot august. Snakk regelmessig om skolen som en morsom og spennende ting, og kjør eller gå forbi skolen for venne barnet til tanken på at det er her han eller hun skal være til høsten. 

Å peke på døren til klasserommet og fortelle at det er der barnet skal gå ut og inn, eller på rommet hvor man henter skolemelk kan være en god start, mener Pinkus, ifølge The Telegraph. 

Så du denneVennskap etableres tidlig: Disse barna får lett venner 

2. Kommuniser med skolen

Hvis barnet ditt klamerer seg fast til deg i nye, ukjente situasjoner og gruer seg veldig til skolestart er det lurt å kommunisere dette til skolen før sommerferien. 

Fortell gjerne skolen hva som har fungert for barnet tidligere. Du kan også be skolen om råd til hva dere kan gjøre for å trygge barnet, men pass på at du ikke gjør dette mens barnet hører på. Det kan bidra til større usikkerhet, og gjøre vondt verre, forklarer Pinkus. 

Denne må du få med degFra barnemunn: Dette betyr vennskap for disse seks barna

3. Dra på besøk 

Ta med deg barnet til skolen etter skoletid, når det er stille og rolig, og dere har tid til å snakke sammen om det dere ser. Barnet slipper frykten for at mamma eller pappa skal gå, og dere får muligheten til å bygge positive og trygge assosiasjoner til skolen. 

4. Samle informasjon og bilder 

Be skolen om tillatelse til å fotografere på området, og la barnet ta bilder av ting han eller hun synes er interessant. Spør også gjerne om å få et bilde av kontaktlæreren, hvis dere ikke allerede har fått det fra skolen. 

Det kan også være en idé å filme litt i klasserommet på bli-kjent-dagen, dersom skolen tillater det, slik at dere kan se på dette materialet sammen i sommerferien, og snakke om hvor hyggelig og fint det var, tipser Pinkus. 

Les ogsåAdvarer mot å ha lave forventninger til egne barn

5. La barnet ta føringen 

Velg sammen noen bilder dere printer ut eller fremkaller og lag et lite album barnet kan vise frem til venner og familie. La albumet ligge fremme, slik at dere kan se på det sammen i sommerferien.

La barnet selv bestemme hva dere skal skrive ved siden av bildene, for eksempel «her skal jeg sitte og spise matpakken min» og «dette er knaggen hvor jeg skal henge jakken min». 

6. Finn balansen

Det er viktig å forberede barnet på hva som venter, men det er også viktig å ikke overdrive, mener Pinkus. Hun forstår at det kan være vanskelig å finne en balanse, og råder foreldre til å prøve å snakke om skolestarten «lite, men ofte». 

Få med degNår barn stjeler

7. Bygg nettverk 

Ta kontakt med andre foreldre som har barn som skal begynne på samme skole som sønnen eller datteren din. Undersøk om det finnes en Facebook-gruppe eller et annet forum der du kan komme i kontakt med foreldrene til barnets klassekamerater. 

Bruk sommeren på å la barna bli litt kjent. Det vil være betryggende for barnet å ha en venn eller to i klassen når skolen begynner i august.