Veldig mange foreldre vil erfare, eller har opplevd, at ungdommen kommer hjem og forteller at de har funnet kjærligheten. Sannsynligvis drøyer det ikke lenge før spørsmålet om overnatting kommer. 

Men når er det egentlig greit å la tenåringen sove hos kjæresten sin eller ha overnattingsbesøk? 

– Jeg tenker dette er et viktig tema å ta opp, for det er noe mange foreldre tenker på og lurer på hvordan de skal forholde seg til, kanskje fordi det er litt sensitivt, sier psykologspesialist Peder Erlend Anda til Familieliv.  

Så du denneSmåbarnsmor: Derfor snakker jeg med femåringen om kropp og seksualitet

ADVARER: Psykologspesialist Peder Erlend Anda mener det er viktig at foreldre ikke bidrar til at ungdommenes seksualitet blir knyttet til skyld og skam. Foto: PRIVAT

Skummelt med absolutte regler

Han mener det er smart å vektlegge mer dialog enn regler med ungdommene, men erkjenner at det ikke alltid er like lett med tenåringer. 

– Faren ved å sette veldig absolutte regler er at ungdommens seksualitet går under jorden, og at seksuallivet blir mer preget av skyld og angst, fordi de vil skjule ting fra foreldrene sine. Det er heller ikke heldig, mener han, og sier det vil være som å male seg inn i et hjørne. 

Anda mener et sunt holdepunkt for foreldre som er usikre kan være å ta utgangspunkt i seksuell lavalder, som i Norge er 16 år. 

– Det kan være en grei grense, selv om mange likevel debuterer seksuelt før de er 16 år. Vil de ha sex, får de det til. Jeg synes det er kinkig å sette en felles grense, men jeg synes det skal være gode grunner til å la ungdommene sove sammen når de er under 16 år. 

Få med degHvordan livet EGENTLIG blir når man får barn

– Foreldre har rett til å mene noe

Psykologspesialisten råder foreldre til å snakke med andre foreldre og få avstemt sine holdninger med dem, og ikke minst foreldrene til barnets kjæreste. 

Han mener også det er viktig å få ungdommene til å forstå konsekvensene av handlingene deres, før de får lov til å overnatte sammen, og presiserer viktigheten ved at foreldre sørger for at barna får trygg og god informasjon om prevensjon, og om egne og andres grenser.

– Dette handler ikke nødvendigvis bare om at foreldrene vil ha kontroll, men at det faktisk vil berøre flere enn ungdommene selv dersom noe skulle skje – som en uønsket graviditet, en sykdom eller et annet resultat som ikke er ønskelig. Jeg mener derfor foreldre har rett til å mene noe så lenge de fortsatt har omsorg for barnet, sier Anda.

Mor og stemor forteller: Slik er grensesetting i en moderne familie

VÆR VARSOM: Psykologspesialist Tone Johanne Arneberg mener det er viktig å respektere at vi har en seksuell lavalder i Norge når spørsmålet om kjæresteovernatting dukker opp. Foto: PRIVAT 

Balanse mellom involvering og privatliv

Psykologspesialist Tone Johanne Arneberg mener i likhet med Anda at 16 år er et godt utgangspunkt for når man skal tillate kjæresteovernatting. Hun er mor til tre voksne gutter, og har selv måtte ta stilling til dette. 

– Er man 16 år og i et fast forhold er man over seksuell lavalder, og da har man jo lov til å ha sex. Det ideelle vil være å ha en åpen dialog med barnet og barnets kjæreste, og snakke med foreldrene hennes eller hans, hvis man er i tvil, sier hun til Familieliv.  

For de yngre barnaTre mødre forteller - Disse reglene setter vi for venneovernatting

Arneberg mener det er viktig å finne balansen mellom å involvere seg og samtidig respektere ungdommenes rett til privatliv. 

– Barn og unge synes nok det er litt vanskelig å snakke med foreldrene sine om dette, og det er utfordrende å skulle være spesifikk og absolutt når det kommer til regler og grenser. Jeg mener at hvis barnet kommer og introduserer kjæresten sin og det er full åpenhet og aksept med forledrene på begge sider, er det et godt utgangspunkt for å tillate overnatting. Vi ønsker jo at barna våre skal være trygge, og at de skal ha gode oppleveres knyttet til seksualitet, som ikke preges av skam og skyld.

Les ogsåFamilieterapeut: Slik snakker du med barna om sex

Respekter seksuell lavalder

Hun tror en konsekvens av å nekte barna og overnatte sammen med kjæresten etter at de er fylt 16 år vil være at de sniker seg unna og heller treffes i skjul. 

– Åpenhet uten å overskride ungdommens private grenser må være et godt utgangspunkt for foreldre. Barna er i en fase i livet som dreier seg mye om å utforske voksenlivet. Det innebærer at man i blant snubler litt og lærer av feilene man gjør, og det er ikke alt de ønsker å snakke om. 

Lest denneSyv råd til hvordan du lykkes med grensesettingen i «en moderne familie»

Arneberg er også tydelig på at seksuell lavalder er lovfestet, for å beskytte ungdommen. Hun mener derfor man skal være forsiktig med å tillate kjæresteovernatting dersom barnet er yngre enn 16 år. 

– Er to 15-åringer i et stabilt kjæresteforhold er det viktig at foreldrene har en dialog med dem, gjør dem oppmerksomme på loven og beskytter dem. Hvis de ønsker å ha sex før de er 16 år er det fremdeles et lovbrudd, og det er vanskelig for en jurist, psykolog eller lege å si at det er helt i orden. Da sier vi på en måte at denne lavalderen ikke er så viktig, og loven er der for å beskytte barn og unge, sier hun.