* Ikke gi opp om du får negativ respons første gangen. Eksponer barnet for smaken mange ganger over tid.

* Ikke tenk så mye på mengden. Vis tålmodighet. Det kan være tre gram den ene dagen, og etter syv ganger kanskje en teskje eller to.

Les ogsåTobarnsmor: Kresne barn er foreldrenes skyld

* Selv om man skal være forsiktig med sterke smaker, trenger det ikke være nøytralt. Prøv også med bitre smaker. 

* Ønsker du at barnet skal spise forskjellige typer grønnsaker, kan du begynne tidlig med pureer. Start med bittesmå smaksprøver, og vær oppmerksom på at enhver smak som er annerledes enn det barnet er vant til, oppleves som en smakseksplosjon og gi en voldsom sanseopplevelse.

* La barnet få smake, ta på og lukte på maten. Ikke vær redd for søl. Barn har en iboende trang til å styre selv. Det behovet skal vi ha respekt for.

Fikk du med degNy forskning: Slik påvirker frokosten barnas prestasjon på skolen

* Det er greit å ha en regel om at alle må smake på det som står på bordet. Du bestemmer hva som skal stå der, men barnet må selv få bestemme hvor mye det vil spise. 

* Går det perioder der barnet ikke vil spise en matvare kan du ta pauser, og deretter prøve det ut igjen på nytt. Barns smaksløker og preferanser endrer seg.

* Av større barn kan vi godt forvente litt mer. Da kan vi snakke om hva som er bra for kroppen og hvorfor.

* Gjør måltidssituasjonen til et hyggelig samlingspunkt en forbinder med noe hyggelig. Å spise sammen er også en viktig del av en sosialiseringsprosess for barna.

* Når barna blir store nok, la dem være med og lage og utforske maten. Barn liker både ansvar og egenkontroll og syns det er gøy å bidra.

Kilder: Elisabeth Lind Melbye, klinisk ernæringsfysiolog og førsteamanuensis i ernæring og forbrukeratferd ved Universitetet i Stavanger og forsker og professor Karen Wistoft.