Elisabeth Lind Melbye er klinisk ernæringsfysiolog og førsteamanuensis i ernæring og forbrukeratferd ved Universitetet i Stavanger.

– Det som først og fremst bestemmer barns preferanser, er det de eksponeres for av både smaker og konsistenser, forteller Melbye.

Og der har foreldrene en viktig rolle når barna er små. Det er vi som introduserer dem for ulike matvarer. Ifølge Melbye viser forskning at barn blir eksponert for nye smaker allerede i mors liv ved at smakene fra mors mat går over i fostervannet. Det er derimot usikkert om dette kan påvirke preferanser senere i livet. 

– Det begynner mens barnet ammes. Da får de smaksstoffer fra mors mat gjennom morsmelken, og jo flere forskjellige typer mat mor spiser, jo flere smaksstoffer overføres, forteller hun. 

Den store endringen skjer imidlertid når barnet går over fra morsmelk eller morsmelkserstatning til å spise fast føde. 

Få også med degTi gode råd for å få kresne barn til å smake på alt 

Prøv ut smaker tidlig 

– Når barn har blitt ammet eller har drukket flaskemelk blir de vant til den søte, runde og milde smaken av melk, og derfor bør tilvenning til andre smaker skje gradvis. Timing er selvsagt viktig med tanke på modenhet i mage- og tarmkanal og ferdigheter i å kunne takle mat i munnen. Med tanke på dette er de fleste barn klar for små smaksprøver rundt fire til seks månedersalderen. 

Hun forteller vider at barna da gjerne er svært mottakelige for ulike smaker, men at det vil være individuelle forhold.

– Jo flere typer smaker og konsistenser barn eksponeres for mens de er små, jo flere matvarer kan de danne preferanser for. 

Les ogsåTobarnsmor: Kresne barn er foreldrenes skyld

Det er viktig å prøve ut smakene tidlig, for barn blir fort skeptiske, gjerne allerede ved ettårsalderen, og lærer hva de vil ha og ikke, mener hun. 

– Det er helt naturlig at små barn er skeptiske til mat de hverken har sett eller smakt før. Derfor må foreldrene la barna bruke tid på å se, ta på og smake på maten før de bestemmer seg for at «mitt barn liker ikke dette». Foreldrene må være tålmodige, og ikke gi opp. Man kan gjerne begynne med små smaksprøver på fingertuppene (for eksempel dyppe fingeren i saus, grønnsaksmos, yoghurt etc. ) før man går over til å bruke teskje og deretter gradvis økende porsjoner. Videre er det viktig at foreldrene viser en positiv holdning til maten barnet skal spise – gjerne ved å smile og si at – «mmmmhhhh, dette smaker godt!»

Fikk du med degNy forskning: Slik påvirker frokosten barnas prestasjon på skolen