– Vi kaster mest brød, frukt og grønt, meierivarer og måltidsrester, forteller Anne Marie Schrøder, kommunikasjonssjef i Matvett.

– Og hovedårsaken til at vi kaster maten er at den er gått ut på dato, forteller hun.

I følge Schrøder er det unge voksne og småbarnsforeldre som kaster mest mat, og det øker faktisk med høyere inntekt og utdannelse. Her ser det ut som god råd og lite tid er en dårlig kombinasjon i forhold til mengde mat som blir kastet.

Forleng holdbarheten

Egg er et av produktene som kan holde seg utover holdbarhetsdatoen om vi oppbevarer dem kaldt i kjøleskapet.

– Det er EU-regler som bestemmer den korte holdbarheten på egg, og dette er unødvendig i Norge, forteller Schrøder.

Mat som flyttes fra kjøleskap til fryser på utløpsdato forlenger også holdbarheten betraktelig. Hvor lenge avhenger av råvaren.

Har du lest denne? Visste du dette om matholdbarhet? 

– Regelen er at fet mat holder mye kortere i fryseren enn mager mat, fordi fett harskner. Så fettinnhold og måten produktet er pakket på har mye å si for holdbarheten. Viltkjøtt som er veldig magert holder lengst. Fete varer varer opptil tre måneder, og mindre fete opptil 6 måneder, forteller hun. 

Så har du liggende noe som er åpnet, men ikke brukt opp, og det nærmer seg «Best før» dato, kan du pakke det godt inn, merke det, og legge det i fryseren. Det samme kan du gjøre med brød.  

Best før eller etter?

– Alle meierivarer er nå merket «best før». Dette er kun en kvalitetsgarantidato og ikke som «siste forbruksdag», som går mer på mattrygghet, sier Schrøder.

Om du ikke har anledning til å bruke eller fryse ned for eksempel rå kylling, kan du gi den to til tre dagers ekstra «liv» om du steker den, avkjøler den raskt, og legger den i en tett boks i kjøleskapet. Noen mener også at en biff er super om den har gått ut på dato i butikken, for da er den ekstra mør.

I følge Schrøder er det helt riktig.

– Ja, kjøtt mørner etter utløpsdato, og kan fint ligge en uke eller to over tiden. Hele kjøttstykker er dessuten merket med «best før», og det er viktig å bruke sansene og ikke kaste kjøtt uten å sjekke om det er bra. Det blir grått i fargen og får en litt slimete overflate og emmen lukt hvis det er dårlig. Husk at kjøtt skal oppbevares kaldt, gjerne nederst i kjøleskapet.

Men et sted går vel grensen for hvor lenge maten holder seg?

– Noe mat er merket med siste forbruksdag og da skal vi være litt mer forsiktig med å tøye grensene hvis vi ikke har gode kunnskaper om matens egenskaper. Dette gjelder kylling, fersk fisk, farser og noe skivet kjøttpålegg som skinke. Noe mugg kan vi skjære vekk, mens resten av produktet kan være bra, som for eksempel på harde oster, mens mugg på myke oster bør vi kaste, for ellers kan muggsporene spre seg, i følge Schrøder.

Har du lest denne? Smarte triks for matholdbarhet

Er du en av de årvåkne på gode tilbud, og kjøper produkter til halv pris som går ut på dato samme dag skal du også være litt obs.

– All fersk mat som vi finner kjølt i butikken må enten rett i kaldt kjøleskap eller fryseren. Husk at kjøleskapet bør holde mellom 2-4 grader for å sikre optimal oppbevaring.

Du kan også gi pålegget ditt litt lengre liv om du velger riktig emballasje etter at pakken er åpnet. Schrøder anbefaler å oppbevare pålegget så tett og lite eksponert for luft og lys som mulig. 

OPPBEVAR RIKTIG: Anne Marie Schrøder er kommunikasjonssjef i Matvett, og oppforer til å oppbevare maten riktig slik at vi kaster mindre. Foto: ROBERT EIK

Bli en helthetlig forbruker

Ifølge Atrid Bjerke, miljøfyrtårnkonsulent og prosjektleder i Framtiden i våre hender, er det ikke bare det vi kaster fra våre egne hjem som fører til mengder av unødvendig matavfall.

– Jeg tror vi må begynne med å tenke på hvordan vi handler. Trenger vi for eksempel å ta den pakken som har lengst holdbarhet, som ligger bakerst eller underst, hvis vi likevel skal bruke den med en gang? Gjør vi det, bidrar vi bare til at butikken må kaste mer. Eller hvor viktig er det for deg at maten har hel emballasje, eller ikke har kosmetiske feil eller mangler? Det vi ikke velger, blir avfall fordi det blir liggende for lenge til å kunne selge det. Som enslige bananer. Det blir kastet mange enslige bananer. Et annet eksempel er om vi tar en vare fra kjøledisken og legger den et annet sted. Da er butikken forpliktet til å kaste den fordi den bryter med regler for kjøling. Det er slike ting vi gjerne ikke tenker over når vi går og handler dagligvarene våre, forteller Bjerke.

Slik oppbevarer du maten i kjøleskap og fryser:

* Middagsrester holder seg i to til tre dager. Legg den i en tett plastboks og lag rester av den dagen etter. Mange retter egner seg godt til varm lunsj på jobb dagen etter også. Eller frys ned, merk og bruk den senere.

* Sett gjerne av en egen hylle til restemat slik at du har oversikt i kjøleskapet.

* Fersk fisk og skalldyr skal oppbevares på maks 2 grader og holder seg ferskt i 1-2 dager. I uåpnet emballasje holder det seg lengre.

* Bruk lukkede plastbokser og poser til oppbevaring i kjøleskap.

* Merk maten med dato, mengde(porsjoner eller vekt) og hva det er når du fryser den ned.