Wallin har snakket med jentene sine om brann og brannforebygging helt siden de var små.

– Jeg startet allerede da de var i barnehagealder. Da lærte jeg dem om røykvarsleren og fortalte hva brann er. Etter at de ble større har jeg også vist bilder og filmsnutter som viser hvor fort en brann utvikler seg, sier tobarnsmoren.

Hun opplevde selv å miste barndomshjemmet i brann da hun var seks år gammel. Det tok fyr i en vaskemaskin og sammen med moren og tre andre søsken, måtte hun rømme ut av huset. De fikk kun med seg et fotoalbum.

– Det er et skrekkscenario som jeg ikke unner noen å oppleve. Jeg husker jeg sto på avstand i pysjen med fotoalbumet og kosedyret i hendene mens huset brant ned, sier hun.

Rekkehuset til familien i Oslo er på hundre kvadratmeter og har to etasjer. De har en utgangsdør, en verandadør nede og en veranda oppe. Familien har verandadøra oppe som alternativ rømningsvei. De har avtalt å møtes på parkeringsplassen utenfor huset når de har kommet seg velberget ut. 

Har du lest denne: Slik utfører du brannøvelse hjemme med barna. 

HAR ØVD: Thea (14) og Silje (12) vet godt hva de skal gjøre hvis røykvarsleren piper på natten.  Foto: ROBERT EIK

Test brannslangen ute

Susanne Wallin er til daglig teamleder for boligsikkerhet i Oslo brann – og redningsetat. Hun sier folk blir overrasket over hvor fort en brann utvikler seg. Mange er heller ikke oppmerksomme på å ha slukkeapparat lett tilgjengelig. De vet heller ikke at disse må snus flere ganger i året, helst en gang i måneden, for at innholdet ikke skal klumpe seg i beholderen.

– Det grønne felte indikerer kun at trykket i flasken er ok, ikke at den fungerer som den skal, presiserer Wallin.

Hjemme har familien både pulverapparat og brannslange. Pulverapparatet står godt synlig i gangen nede i nærheten av soverommene. Brannslangen er oppe i andre etasje ved kjøkkenet.

Har du lest denne: Slik blir du beredt på brann

– Jentene har prøvd brannslangen flere ganger. Et godt tips er å ta den med ut og vaske vinduene med den, tipser Wallin.

Silje og Thea vet godt hva de skal gjøre hvis det begynner å brenne hjemme:

– Hvis det begynner å brenne om natten vil røykvarsleren eller mamma vekke meg. Røyken er farlig. Et pust og du kan dø. Man skal stenge for oksygen, for flammer trenger oksygen for å leve, sier Thea.

– Hvis det er mye røykutvikling skal jeg krype langs bakken. Også må jeg ikke ta med meg ting ut, fastslår Silje.