Stadig flere ensIige mindreårige finner, i likhet med Najibullah, veien hit. I 2015 ble det satt rekord i antall asylsøkere, hvor 31.145 asylsøkere til Norge. 5.297 av disse var enslige mindreårige, ifølge tall fra UDI. 

Ingen tør å anslå hvor mange som kommer i år, men de offisielle prognosene fra UDI viser at det kan være alt fra 800 til 8000, der en tredjedel kan være under 15 år. 

Les ogsåPsykolog: Involver barna i frivillig arbeid

Familien Trodal Planting hadde lyst til å bidra, og henvendte seg til Røde Kors for å høre om det fantes et tilbud for familier som ville hjelpe flyktninger fra krig i Syria.

Marit (42) og Jan (50) har barna Brage på syv og Ingeborg på fire. 

– Men de syriske flyktningene hadde ennå ikke kommet til Norge på den tiden. Røde Kors spurte i stedet om vi kunne tenke oss å bli flyktningguider for en gutt fra Afghanistan som gjerne ville bli kjent med en norsk familie.

Najibullah Ahmadzai var 17 år da han kom til Norge en kald desemberdag i 2012. Han hadde mistet kontakten med foreldre og søsken i Tyrkia. 

Les merNår søsken skiller seg ut

Pizza og barnefilmer

Marit og Jan var positive og inviterte gutten hjem til seg på Skøyen. Det startet med noen fredagskvelder da de spiste pizza og så på barnefilmer som «Wall-E» og «Biler» sammen med eldstemann Brage.

– I begynnelsen var det litt språklige problemer, og jeg tenkte at Najibullah kanskje syns det ble kjedelig og ensformig å se barnefilmer sammen med oss. Men han ga uttrykk for at han likte det, og at det var en fin måte for ham å lære seg språk på. Han lærte seg raskt norsk og i dag er han så og si flytende, forteller Marit.

Hun mener det er langt ifra så tidkrevende som mange kanskje forestiller seg å være flyktningguide.

Har du lest denne? Slik gjør du familien din sprekere og lykkeligere

– Det handler egentlig om så enkle ting som å vise gjestfrihet, dekke på til en ekstra rundt middagsbordet og være nysgjerrig og hjelpsom.

Etter hvert fant de på andre ting med Najibullah. De har tatt ham med på maritimt museum, barneløp rundt Smestaddammen, dugnad i borettslaget og 17. mai-feiring på barneskolen.

Lærer toleranse

Ekteparet mener at barna deres har godt av å være involvert i frivilligheten, og tror toleranse og forståelse for andre kulturer er viktig for både store og små i dagens samfunn.

– Særlig Brage har fått et forhold til at det ikke er fred overalt i verden og at folk kommer fra ulike kår. Da han var seks år sa han at han ville gi alle pengene sine til Najibullah fordi han trodde han trengte dem mer enn ham.

Har du fått med deg denne? Får aldri «vanlig» godteri av mamma 

Najibullah er muslim. Marit har opplevd at hun har servert mat tilberedt på feil måte i forhold til hans tro. Da har hun blitt litt lei seg, men Najibullah har ikke tatt det så tungt.

– Klart det kan oppstå litt kulturell forvirring, men det er jo ikke så firkantet som mange vil ha det til. Det handler om å jenke seg litt begge veier og snakke sammen, sier hun.

Denne høsten startet Najibullah på rørleggerutdanning og jobber ved siden av studiene. Familien er imponert over hvor mye han har lært siden han kom til Norge for tre år siden.

– Nå håper vi at han får lærlingplass. Najibullah er ambisiøs og selvstendig. Målet er å få sertifikat, utdanning og etter hvert få råd til å kjøpe seg bolig.

Har du lest denne? Visste du dette om barna sukkerforbruk? 

Norsk familie

De har vært forsiktig med å spørre om familien hans, derfor har de ikke snakket så mye om det. Men Najibullah har sagt at han en dag vil reise til Tyrkia og lete etter dem.

I dag omtaler Najibullah dem som sin norske familie.

De mener de har lært mye av Najibullah. Det går ikke bare en vei.

– Hvis jeg noen gang møter foreldrene hans vil jeg fortelle dem om hvilken flott gutt de har oppdratt, sier Marit.

–Vi anbefaler andre familier som vurderer å bli flyktningeguider å dekke på til en til rundt middagsbordet sitt.