For mange småbarnsfamilier innebærer kostnaden for barnehage og skolefritidsordning (SFO) en stor utgiftspost i måneden. Men når er egentlig barnet gammelt nok til å få være alene hjemme før og etter skoletid?

– Samfunnet vårt er i endring på flere måter, men barna våre har fremdeles godt av den mestringsfølelsen de får av å bli nøkkelbarn, og klare seg selv, sier lektor i pedagogikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus og forfatter av boken «Oppdragelse mellom frihet og grenser», Tone Strømøy, til Familieliv. 

Les også: Psykolog: En negativ utvikling at vi gir barn mindre og mindre ansvar

Barn utvikler seg ulikt

Hun mener barna lærer å være selvstendige og ansvarsfulle når de får lov til å slutte på SFO og gå hjem alene etter skolen. 

– Hvor gammelt må barnet være før det er forsvarlig å la han eller hun være alene hjemme i noen timer?  

Kan det være din skyld at barna dine er uvennerSlik håndterer du søsken som krangler

– Jeg tenker helt klart at barna selv må kunne si i fra når de føler seg klare for det. Foreldrene kan godt sondere litt, men en åtteåring er ikke en åtteåring - alle er forskjellige. Foreldre må kjenne barna sine for å forstå når de ønsker å klare seg selv, sier Strømøy.

Pedagogen forteller at hun lot sin egen datter slutte på SFO i andreklasse.

– Vi bodde i et trygt rekkehus, og hun hadde tryggheten i at hun kjente naboene og miljøet rundt, og kunne ringe på hos dem hvis hun var redd. 

Få med degTre mødre forteller - Disse reglene setter vi for venneovernatting

EKSPERTEN: Tone Strømøy, mor, bestemor, lektor i pedagogikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus og forfatter av boken «Oppdragelse mellom frihet og grenser». Foto: PRIVAT

Vanskelig å gi fra seg kontrollen

Ifølge Strømøy kan åtteårsalderen være et fint tidspunkt å la barnet prøve å være litt alene, dersom det selv ønsker det.

– Man bør ikke si opp SFO med en gang, men for eksempel la de begynne å gå hjem en time før du er hjemme fra jobb – gitt at de har en trygg skolevei. Jeg er opptatt av at barn også skal ha frihet. De vokser på det, mener hun, og legger til:

– Samtidig kan det hende tiåringen ikke har lyst til å være alene. Det er ikke noe galt med det. Noen barn trenger lenger tid til å venne seg til det, og det er helt normalt. 

Ny forskning: Rapport: Barn som lever i fattigdom har større sjanse for å være ensomme og bli mobbet 

Strømøy har full forståelse for at det er vanskelig for foreldre å slippe fra seg kontrollen og la barna få mer ansvar, men mener det er en viktig del av barnets utvikling at de får lov til å prøve seg litt på egenhånd.

– Vi er alltid redde for ungene våre, men det er prisen vi betaler når vi får barn. Barn har også behov for egentid, og det er sjelden en drapsmann eller voldtektsforbryter ringer på døren. Vi må slippe dem og la dem få prøve seg, og det er bare positivt at de har lyst til å klare seg selv.

Les ogsåLykkeforsker: – Trenger mer forskning på hva som gjør barn lykkelige

Ikke lukk opp for fremmede

Hun vil imidlertid råde foreldrene til å sette seg ned med barnet og bli enige om noen regler og rutiner de må følge. 

– Lær barnet å undersøke hvem som ringer på før de åpner døren. Det kan også være lurt å bli enige om at de skal gjøre leksene sine først, og at de deretter kan finne på noe hyggelig alene eller sammen med venner. Barnet ser ofte på det å få lov til å være selvstendig og hjemme alene som en belønning, og da kan du fint sette leksene som et krav, sier Strømøy.

En myk start kan ifølge pedagogen være å inngå en avtale med en annen familie, og la barna ta følge hjem sammen.

– Det er viktig at man som foreldre legger til rette for vennerelasjoner, og det kan både være sosialt verdifullt og en trygghet at barna går hjem sammen med noen, sier hun.

Få med deg denneHvordan livet EGENTLIG blir når man får barn