I artikkelen «6 Things To Know About Babies» trekker Huffington Post frem seks punkter som får oss til å tenke at de aller minste kanskje skjønner mer enn vi tror. 

Visste du for eksempel at et nyfødt barn kan høre forskjellen på norsk og engelsk, eller at han eller hun lærer språk ved å lese på leppene dine allerede fra de er seks måneder? 

Lest denne? Våren er her: Slik kler du barna for å unngå sykdom

1. De har faktisk litt selvkontroll 

En studie fra 2014 publisert i tidsskriftet Cognitive Development tok for seg 150 barn på 15 måneder. Babyene fikk først se en voksen demonstrere flere leker med lyd. Deretter kom en annen person inn i rommet og kjeftet på den voksne som bråket. 

Etter demonstrasjonen fikk babyene muligheten til å leke med leketøyene. Halvparten av barna ble observert av voksenpersonen som hadde kjeftet, mens for den andre halvparten forlot vedkommende rommet. 

Er du enig? Tobarnsmor: Kresne barn er foreldrenes skyld

Babyene som fikk være alene begynte umiddelbart å lege, mens de som ble overvåket av personen som hadde kjeftet ventet en stund før de tok tak i lekene, og lekte deretter med tingene på en annen måte enn det som hadde blitt demonstrert, skriver Huffington Post

Dette indikerer at barna allerede fra 15 måneders alder forsøker å tilpasse handlingene sine for å unngå kjeft, og viser selvkontroll ved å motstå impulser. 

Sett denneHvordan livet EGENTLIG blir når du får barn

2. De opplever fremmedspråk som fremmed

Bare få timer etter fødselen kan babyer høre forskjell på lyder i morsmålet og i et fremmed språk, viser en studie fra Sverige og Washington, der 40 nyfødte babyer deltok. 

Testene ble gjennomført ved hjelp av smokker som var koblet til en datamaskin, skriver den britiske avisen. 

Les også: Advarer mot å ha lave forventninger til egne barn

3. De forstår følelser

Ifølge en studie fra 2013, gjennomført ved Brigham Young University, kan babyer forstå følelser allerede fra de er fem måneder gamle - selv om de ikke har noe språk. 

20 babyer på fem måneder ble plassert foran to TV-skjermer. Den ene viste en video av en smilende baby, mens den andre skjermen viste en baby som som var på gråten. Deretter spilte forskerne av to lydklipp - et av en glad og et av en gråtende baby. 

Når de ble eksponert for lyden av den glade babyen rettet barna oppmerksomheten mot videoen som viste nettopp babyen som smilte, mens de så mot den andre skjermen når de hørte lyden av gråt. 

Den samme testen ble gjennomført på babyer som bare var tre og en halv måned gamle, men de viste ikke den samme forståelsen for følelsene, skriver avisen. 

Få med degKan jeg...når jeg er gravid?

4. De registrerer ord som kommer fra mor bedre enn ord fra far

En studie som nylig ble publisert i tidsskriftet Pediatrics konkluderer med at nyfødte reagerer tre ganger så mye på ord som kommer fra mor enn på ord som kommer fra far, skriver Huffington Post. 

Forsker Betty Vohr mener en mulig forklaring kan være at nærheten og lyden i mors stemme virker mer stimulerende for babyen. 

Sett denneFirebarnsmor samsov med alle barna: – Hvis alle sover bedre, så hvorfor ikke?

5. De kan lære tegnespråk før de kan prate

Til tross for at barn normalt ikke sier sine første ord før de nærmer seg 12 måneder, og fremdeles har begrenset ordforråd når de er to år, kan de beherske en imponerende mengde tegn allerede fra de er seks måneder, ifølge avisen. 

Doktor Joseph Garcia har utviklet programmet «Sign With Your Baby», etter å ha oppdaget at barna til en døv venn kunne kommunisere med tegnespråk allerede fra de var helt små. 

Få med degOverlege i fødselshjelp langer ut mot «skremselspropaganda» for gravide

6. De kan lese på leppene dine

En studie fra 2012 viste at babyer leser på leppene til folk når de skal lære å snakke. 

Forskere ved Florida Atlantic University observerte nærmere 180 babyer i alderen fire, seks, åtte, ti og 12 måneder, og studerte reaksjonene deres når de ble vist videoer av voksne som snakket.

Eksperimentet viste at barn allerede fra seks måneders alder flytter fokuset fra de voksnes øyne og til leppene deres, trolig for å få bedre forståelse for hvordan man lager ulike lyder.  

Les merYngst, eldst eller midt i mellom? Slik påvirker plassen i søskenflokken deg