– For å lykkes med endringer, er det best å ha konkrete tiltak. Noe av det aller viktigste er å få inn mer bevegelse i hverdagen, sier Kari Jaquesson til Familieliv. Og det er vi foreldre som må stå for endringene, understreker hun. 

– Det er vanlig å tro at barn er født aktive, men det stemmer ikke. Foreldrenes aktivitetsmønster påvirker veldig mye. Finn et konkret mål og noe som er enkelt å evaluere.

Like viktig mener hun det er å vite at barn er forskjellige.

Har du lest denne? Se hvordan denne familien tok grep: - Vi kom oss opp av sofaen!

– Ikke forvent at alle barn elsker idrett. Det holder å være aktiv, sier trimdronningen.

At barn er ulike, kan ernæringsekspert og direktør i Roede AS, Jeanette Roede, skrive under på: Hun har selv tre barn med ulik smak. Jeanette anbefaler likevel ikke spesialmat til noen av barna.

– Det som er til middag den dagen er det som blir servert! Så får barna heller spise så lite eller mye de vil, sier hun. 

Hun har alltid salat eller andre grønnsaker til middagen og legger det på tallerkenen til barna også. 

– Kanskje spiser barna bare en agurkbit, men senere vil de spise mer, og når de blir eldre vil de tenke på grønnsaker som en naturlig del av måltidet! Barn liker ofte grønnsaker som er sprø og knaser, som agurk, små tomater, blomkålbuketter, gulrøtter eller sukkererter. 

Få også med degTi gode råd for å få kresne barn til å smake på alt 

MÅL OG TILTAK: For å skape endrninger er det mest med konkrete tiltak mener Kari Jaquesson.  Foto: NTB SCANPIX

Viktig planlegging 

Roede mener det er viktig å ikke undervurdere familiens yngste.  

– Barn er smarte individer! Snakk med barna om hva slags mat som er bra for kroppen: Gulrøtter gjør at du ser bedre i mørket, kylling, fisk og kjøtt gjør deg sterk. Fet fisk og nøtter er viktig for utvikling av hjernen. Nok vann i løpet av dagen og jevnt påfyll av grovbrød og grove kornprodukter gjør at hjernen får det den trenger for å være skjerpet. Og du blir mindre sliten, opplyser Jeanette Roede.

Jo renere råvarer du bruker, og jo mer du lager maten selv, jo mer kontroll har du på at familien får i seg vitamin- og næringsrik kost. Kylling- og fiskefileter er bedre enn pizza, pølser og blandingsvarer. 

– Mye handler om planlegging, sier kostholdseksperten.

Planlegger du neste ukes middager hver søndag og sørger for å ha råvarene i hus, er det lettere å få til sunne måltider. 

– En gang i uken kan barna være med og lage middag, de elsker ofte mat de lager selv! Du kan google oppskrifter du kan lage på 15-20 minutter, anbefaler hun.

Kostholdseksperten mener det er viktig å ta seg tid til å sitte ned og spise sammen.

– Mat er mer enn næringsstoffer. Det er også en viktig pause, en mulighet for å snakke sammen og å bruke sansene. Om noen er på trening, kan familien ha et mellommåltid og samles rundt bordet etterpå.

Lek deg i form

Etter en lang dag på jobb, er det imidlertid ikke alltid energien holder til å dra på trening. Det har Kari Jaquesson råd for.

– Sett på musikk og dans! Å se foreldrene være løsslupne og ha det gøy uten at det er alkohol med i spillet er viktig! Etter et par dansesanger er trøttheten som blåst bort, mener trimguruen. Hun oppfordrer foreldre til å prioritere lek med barna mens de er små.  

Fikk du med deg denneVisste du dette om sukkerforbruket til barn? 

– Lek er livsglede og det å base, løpe, klatre, rulle og tulle er terapi for kropp og sjel. Å gå tur kan virke lite motiverende for barn, finn heller på et oppdrag, enten det er å finne noe  i naturen eller å gå til biblioteket for å låne bøker, anbefaler hun.

Jaquesson mener det er mye å hente på å la bilen stå i så stor grad som mulig:

– Ikke kjør ungdommer på treninger og annet. Avstander som det før var helt normalt å reise, regnes nå som umulige uten å få skyss. Er du engstelig, så bli med på gåturen selv. Går du sammen med barnet til skole, barnehage eller aktiviteter, får du en god prat også.

Aktivitet som belønning

Jeanette Roede anbefaler å bruke hyggelige aktiviteter som belønning, heller enn å gi barna søtsaker.

– Det er fort gjort å si at spiser du maten, får du dessert, eller rydder du rommet ditt får du en sjokolade. Frist heller med en film, en tur i svømmehallen eller overnattingsbesøk. 

Vet du detteHvor mye godteri bør du gi barna?

Hun er ikke fanatisk, og har ikke sansen for «sukkerhysteriet». 

– Om du spiser en yoghurt eller har ketchup på maten, er det greit. Det er ikke der slaget står. Syltetøy på brødskiven er ok, velg da ett med mindre sukker. Men sjokolade, kaker og salt snacks hører helgen til. Hvis ikke det er bursdag eller lignende, da er det nesten ikke til å unngå. 

Jeanette har gode tips til deg som blir fristet av boller på vei hjem.

– Ha noe sunt i veska: Det kan være knekkebrød og tubeost, en banan, en liten neve nøtter, en gulrot eller sunn matpakke. Spis hver 3. time. Når du får i deg vanlig sunn mat regelmessig, dempes søtsuget.

Les ogsåFår aldri «vanlig» godteri av mamma