– De aller fleste mikrober gir ikke sykdom. Tvert imot; vi trenger dem faktisk for å holde oss friske. Derfor er det galt å forsøke å eliminere dem, sier professor Elling Ulvestad ved Mikrobiologisk avdeling, Haukeland universitetssykehus.

I det øyeblikket et barn fødes og får morsmelk, møter det bakterier for første gang. Disse bakteriene er livsnødvendige og bidrar til å utdanne immunsystemet vårt. De godartede bakteriene bidrar dermed faktisk til at immunsystemet blir i stand til å bekjempe de farlige smittestoffene.

Har du lest denne: Så ofte bør du vaske deg og klærne dine! 

Ta en håndvask 

Det er visse steder hvor det er viktigere enn andre å vaske seg ofte.

– På et sykehus og andre institusjoner kan det aldri bli for mye håndvask. Det er den aller sikreste beskyttelsen mot smitte. Hyppig håndvask er også viktig i barnehager der omgangssyke og forkjølelse kan spres i rekordfart.

Barn som er godt opplært til å vaske seg på hendene blir sjeldnere syke av diare og forkjølelse.

Men han fraråder å overføre hygieneregimet fra institusjoner til hjemmene våre.

Les også: Fredrik Moen vasker aldri jeansene sine! 

Med mindre vi har hånden ofte opp til munnen er det ingen grunn til å gå rundt og sprite hendene eller vaske seg i ett sett.

I hjemmene våre trenger vi kun å vaske hender etter toalettbesøk, før vi lager mat eller skal spise.

– Det er heller ingen grunn til å bli hysterisk hvis barna spiser litt sand eller har skitne klær. Barn har ikke vondt av å bli litt skitne, sier Ulvestad.

Har du fått med deg denne? Fem tips til hvordan du skal kunne vaske mindre. 

Viktig med bakterier

Hvor ofte vi må dusje er det vanskelig å gi noen generelle råd om. Men å dusje hver dag er ikke nødvendig for å holde seg frisk.   

– Det er to hovedgrunner til at vi dusjer. Den ene er for å se ren ut og lukte godt, den andre er fordi vi vil unngå bakterier. Men dusjer man noen få ganger i uken er man ikke utsatt for mer sykdom. Du får heller ikke flere bakterier på kroppen av å trene eller bli svett. Svette er ikke et særlig godt vekstmedium for smittestoffene. For at du skal bli syk må bakteriene forflytte seg fra et annet sted til kroppen din.

Når det gjelder farlige bakterier, som for eksempel gule stafylokokker, går mange av oss rundt med disse uten at de nødvendigvis fører til sykdom. Det er ikke mulig å kvitte seg med dem ved å vaske seg oftere. Du kan få farlige mikrober direkte fra andre, men du kan også bli smittet av en forkjølelse eller influensa hvis du trekker inn partikler i luften der noen kanskje nettopp har hostet eller nyst. Derfor er det umulig å unngå alle smittekilder bare ved å være renslig. 

– Dersom barn ikke får tilstrekkelig med bakterier fra de er små, kan immunsystemet utdannes i feil retning. Forskning tyder på at et liv med fravær av bakterier og mikrober i tidlig alder kan gi sykdom som astma og allergier senere i livet. Derfor er det avgjørende at barn får en fornuftig omgang med mikrober fra fødselen.