Berit Skog er førsteamanuensis ved institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, og har forsket mye på sosiale medier. Hun forteller at man kan skille mellom to ulike trender og praksiser når det gjelder oppdateringen av sosiale medier under en fødsel: 

– Den ene trenden er å vente med å informere familie, venner og kjente til etter at barnet er født. På den måten har mor og far kontroll over informasjonen som kommer ut. Det har for eksempel blitt vanlig å stenge statusfeltet på Facebook en stund før terminen, for å hindre at en ivrig venn eller et familiemedlem gratulerer med barnet før foreldrene selv har ønsket å offentliggjøre nyheten. Dette er en begivenhet mange foreldre selv vil fortelle om på sosiale medier, gjerne med bilde av den nyfødte, sier Skog. 

Få med deg: Jordmor: Dropp sosiale medier når du skal føde

EKSPERTEN: Sosiale medier-forsker Berit Skog. Foto: PRIVAT

Mange oppdaterer fortløpende

– Den andre praksisen er å oppdatere fortløpende via sosiale medier, om de ulike stadiene i fødselen: Fra man blir innlagt på sykehuset, til ventefasen med veer og videre til barnet er født. På den ene siden kan det fjerne konsentrasjonen slik at fødselen tar lenger tid enn nødvendig. På den andre siden kan det være et strategisk grep for at mor skal konsentrere seg mindre om smerter, og i tillegg få oppmuntrende hilsener fra de hun kommuniserer med, forteller hun.

Så du disse sakene? Dette bør du ha i fødebagen ...og dette bør du ha i «pappabagen»

Skog mener et annet aspekt man bør ta i betraktning er at bruken av mobil og nettbrett under fødselen kan virke forstyrrende for fødselshjelperne – jordmor, leger og sykepleier, og for jobben de skal gjøre. 

– Det er jo aldri noen garanti for at en fødsel ender godt, noe som kan bli vanskelig for begge parter – både mor og dem hun oppdaterer via sosiale medier. Det kan være en viktig grunn til å vente til barnet er født før man orienterer om hvordan det har gått, mener hun.

Les også: Enorm respons på Facebook-innlegg til nybakt far