– Nei, du trenger ikke å ta med deg eget dopapir, sier jordmor Cecilie Sommerstad til Familieliv.

Hun har lang erfaring med å holde svangerskapskurs, og kjenner til mange av bekymringene gravide og deres ledsagere har før fødselen.

– Først og fremst er det kjempeviktig å presisere at hvis man har glemt bagen, eller ikke fått laget den klar, så er det helt greit. Vi skaffer alt dere trenger på sykehuset. Det er viktig å ikke stresse for mye med den bagen, for alt de vordende foreldrene strengt tatt trenger kan vi ordne, og babyen ber ikke om annet enn å være inntil kroppen til mor eller far. Man må ikke bli sinte på hverandre i bilen på vei til sykehuset, eller snu hvis man skulle glemme bagen i farten, sier hun. 

Likevel er det en del ting jordmoren vil anbefale å ta med seg, og en del hun mener du bør legge igjen hjemme. 

Husk dette før fødselen: Dette bør du i «pappabagen» 

KREVER IKKE MYE: Nyfødte barn trenger oppmerksomhet og nærhet fra mor og far, men har ikke behov for mye utover det, forteller jordmoren Familieliv har snakket med.  Foto: PIXABAY

Dette bør du ta med

Snacks

– Når man først har tenkt på denne bagen mener jeg det er smart å pakke ned favorittsnacksen. Sykehus flest har en ganske standardisert kost, og det er ikke alltid enkelt å få tak i spesielle ting på kvelds- og nattestid. Tenk på at det skal være noe du kan klare å spise selv om du er kvalm og kaster opp, for for eksempel frukt, kjeks og nøtter.

Cola

 – Under svangerskapet er det viktig å spise sunt, men akkurat under fødselen vil jeg slå et slag for cola. Det er ikke noe jeg vil anbefale for gravide ellers, men det kan faktisk gjøre underverker når man skal føde, og jeg tror mange liker å drikke det selv om de er kvalme. Cola gir både sukker og koffein, og når du er helt på felgen og føler deg tom for krefter, kan det være akkurat det du klarer å få i deg.

Druesukkertabletter

– Druesukkertabletter kan både mor og far kan nyte godt av. Det gir ekstra energi når man virkelig trenger det, og kan kjøpes på apoteket. Energibarer er også fullt mulig, men mange av de kan være litt kvalmende når man er uggen fra før.

Lest denneHvordan livet EGENTLIG blir når man får barn

Ullundertøy, lue og teppe til babyen

– Jeg tror mange synes det er hyggelig å ha med eget tøy til barnet, for det hvite sykehusantrekket til babyen er litt stusselig. Jeg vil anbefale å pakke ned ullundertøy, og et ullteppe. Ull blir ikke kaldt selv om det blir litt vått, og er fint og ha innerst hele året. En lue er også lurt å ha med. Barnets hode er så stort i forhold til resten av kroppen, og helt i begynnelsen kan det være greit med lue for å holde temperaturen, selv om det ikke er så kaldt.

Bæresjal

– Et nyfødt barn trenger så lite, og i begynnelsen vil han eller hun bare være inntil foreldrene sine hele tiden. Har du tenkt å benytte et bæresjal kan du gjerne ta med deg deg. Det skaper gode vaner helt fra start, og kan faktisk gjøre at du får et barn som gråter mindre.

Myke bukser

– Ta gjerne med deg en joggebukse, tights eller liknende, til å ha på deg etter fødselen.

EKSPERTEN: Jordmor Cecilie Sommerstad. Foto: PRIVAT

Dette kan du droppe

Eget dopapir

– Nei, du trenger ikke ha med deg medbragt dopapir.

Pent undertøy

– Mange kvinner har på seg veldig pent undertøy, som de tenker de skal bruke under fødselen. Det er litt bortkastet, og ender ofte med å bli slengt i en krok. Pakk heller med deg bomullstruser, og myke bukser som tights eller joggebukse.

Toalettsaker og sminke

– Her ville jeg bare droppet så mye som mulig. Du trenger ikke den krølltangen. Noen synes selvfølgelig det er deilig med noen egne toalettsaker, som sjampo, balsam og kremer, og litt sminke. Ta med deg det du selv trenger for å føle deg vel, men alt finnes som sagt på sykehuset hvis du skulle glemme noe. 

 Fancy mat

– Fødselen er ikke tiden for å vise frem de hjemmebakte knekkebrødene dine til helsepersonellet. Ta heller med deg favorittsnaksen, og noe du klarer å spise selv om du er kvalm.

Sliter du med å få babyen til å soveHer er ekspertenes beste søvntips