Tobarnsfar og innholdssjef i VG Partnerstudio Svein Arne Haavik blogger:

Hvordan i all verden er det mulig for foreldre å få kabalen til å gå opp? Hvem er det egentlig som har funnet ut at hardt arbeidende mammaer og pappaer skal kunne ta seg fri til sammen 13 uker i året? 13 uker! Pluss alle planleggingsdagene.

Undertegnede pappa sitter på jobben i begynnelsen av vinterferien og skriver dette hjertesukket. Det er midt på dagen og jeg har akkurat snakket med 11-åringen og åtteåringen som har ferie hjemme. De er for så vidt blide og svært så fornøyde med skolefri, de. Selv om ikke planene er så fantastiske for de første dagene av ferien. iPad og TV løser det meste – innimellom.

Har du fått med deg denne? Bør jeg som pappa sette ned foten? 

Heldigvis er de nå så store og selvgående at de ikke må underholdes hele tiden – og heller ikke finner på for mye tullball. Håper jeg i alle fall, her jeg befinner meg i VG-bygget i Akersgata.

Men hvem er det egentlig som har bestemt at man skal ha en uke skolefri midt i februar. Og det mindre enn en måned før påske? (I nabofylket Buskerud har de visstnok vinterferie neste uke – så barna omtrent bare kan snu i skoledøra før det er påske.) Et enkelt søk på Internett gjør meg i alle fall ikke klokere: Før og under krigen hadde de visstnok vinterferie for å slippe å varme opp skolebyggene når sprengkulda var på sitt verste. Neppe noe problem i dag – enten man tror på global oppvarming eller ei...

Har du sett denne? Stor pågang på SFO og barnehager til tross for ferie

Kreative løsninger 

Ut fra køen inn til Oslo sentrum i dag morges å dømme, er det mye som tyder på at det ikke bare er meg som ikke har mulighet til å ta fri denne uken. Køen var nesten like lang som på en vanlig tirsdag, så da går jeg ut fra at det er mange som har måttet ty til besteforeldre (for de som er så heldige å ha slike tilgjengelig), eller måttet finne andre kreative løsninger. Kanskje er ikke nordmenn så arbeidssky som mange vil ha det til, likevel. 

Har du lest denne? Tobarnsmor om feriekabalen: – En kjempeutfordring 

Ofte er vel løsningen at foreldrepar er nødt til å dele opp disse ferieukene, man har noen dager på jobb og noen dager med barna – men da er vel mye av poenget borte? Effekten blir i alle fall ikke at man får – kanskje sårt trengt - ferie sammen som familie. Dager som binder familien sammen, der man kan komme seg ut i naturen og nyte finværet og sola som nå faktisk er tilstede. I stedet blir det lett en kamp om hvem som ikke MÅ ta ansvaret og være hjemme med barna denne gangen. 

Har du sett denne? Psykolog om høstferie uten barna: Barnefri er overvurdert

Det er altså for meg vanskelig å forstå hvorfor man skal ha to vinterferier (les vinterferien og påskeferien) med bare noen få ukers mellomrom. Hadde det ikke i alle fall vært bedre å slått disse to sammen, i det minste. Da kunne man gjort noe skikkelig, og det ville vært lettere å planlegge. Trolig hadde også prisene på hoteller og reiser i inn- og utland også blitt billigere om familiene hadde hatt en litt lengre periode å velge på.

Dårlig samvittighet

For oss som er skilte, bor på Østlandet og har barna annenhver uke tilkommer faktisk enda en kompliserende faktor: Vinterferien er fast i uke 8 og høstferien fast i uke 40. Heldigvis er min ekskone og jeg flinke til å planlegge i fellesskap – og det finnes også besteforeldre når det trengs. Men for svært mange betyr det at det er en av foreldrene som må bære hele byrden med disse to – ekstra – ferieukene. Nok et moment for å slå sammen vinterferien og påskeferien.

Lest denne? Ekspert om norske småbarnsforeldre: – Alle har dårlig samvittighet

For ikke å snakke om dårlig samvittighet: Jeg antar at det er svært mange foreldre som føler seg presset til å ta ut vinterferie: For hvem har vel lyst til å være de eneste som sender barna på SFO eller i barnehagen hele vinterferie-uken. På slutten av ferien er det ofte så tomt at både barnehage- og SFO-lederne er nødt til å slå sammen skoler og barnehager for i det hele tatt å få nok barn til de voksne som ikke har ferie.

Det beste hadde kanskje rett og slett vært å droppe vinterferien – eventuelt høstferien – som jo kommer nesten før sommerferien er ferdig. Har barna egentlig behov for 13 uker ferie i året? Jeg tror egentlig ikke det – for skoledagene er vel ikke så steinharde? Kanskje kan vi slå to fluer i en smekk ved å kutte litt på skoleferiene: Barna lærer mer og blir bedre rustet for et stadig tøffere studie- og arbeidsliv. Og samfunnet sparer masse penger. Dommedagsprofetiene er jo mange om at vi i fremtiden ikke vil klare å bære utgiftene til pensjoner og sosiale ytelser – langt mindre holde dagens pensjonsalder. 

Jeg bytter i alle fall gjerne vinterferieuka mot å ikke måtte jobbe enda lengre når jeg blir gammel.  

Har du lest denne? Hjemmeværende Anja Johansen betaler for nannyhjelp: - Jeg er ingen typisk husmor.