De vet at det ikke er lov. Likevel er det mange barn som nasker, enten det er smågodt eller en dyr jakke de ønsker seg. Men hva skal man som forelder gjøre når de ringer fra butikken og sier at poden er tatt for å stjele?

– Å stjele er alvorlig, og selv de minste barna vet at det er ulovlig. Det er ingen grunn til å prøve å bortforklare det med at de er for små til å forstå hva de gjør, sier barnepsykolog Svein Øverland til Familieliv.

En bortforklaring kan ifølge psykologen bare gjøre vondt verre, og gjøre at barna lærer seg at man kan snakkes seg ut av slike situasjoner.

Sett denneEkspert om barn og bankkort: – Barn utsatt for mobbing kan bli presset til å «kjøpe» seg venner

Viktig å ta det på alvor

Øverland mener det hovedsakelig er to grunner til at et barn stjeler:

– Det første er for å vise andre barn at man tør – at de gir etter for gruppepress. Det andre er fordi de ikke har penger til det de ønsker seg, og de har funnet ut at de ikke blir tatt. Det betyr ikke at barnet er fattig, men at han eller hun vil ha luksusartikler, sier han.

Barnepsykologen mener vi bør ta stjeling like alvorlig uavhengig om det er de yngste barna som stjeler fra godteriavdelingen eller om det er jenter i 10-14 års alderen som stjeler klær.

– Hvis du begynner å naske smågodt som femåring tar du kanskje en jakke i tenårene. Vi må selvfølgelig differensiere alder og alvorlighetsgrad og skille på konsekvensene deretter, men ikke på hvor alvorlig vi tar det.

Les ogsåFår aldri «vanlig» godteri av mamma

Dette bør du som forelder gjøre

Når det gjelder hvilke konsekvenser det skal få for barnet å stjele mener Øverland det er viktig å skille mellom å påføre noe vondt og å ta vekk noe godt.

– Straffen bør være å miste en form for privilegium i en periode, og det bør iverksettes med umiddelbar virkning. Det kan være å miste ukepengene eller få strengere innetid. Det som er viktig er at straffen er rimelig i forholdt til hva som er gjort. Hvis ikke vil barnet oppfatte det som urettferdig, sier han.

I tillegg er det naturlig at barnet sammen med mamma eller pappa må gå og levere tilbake det de har tatt, mener han, og presiserer at en fysisk handling har større effekt enn kun en formaning.

Ekspertene hjelper deg: Slik får du bedre råd i 2016

Ifølge psykologen opererer barn som nasker ofte sammen med andre. Det vil derfor være hensiktsmessig snakke med foreldrene til de andre barna som har vært med.

– Da får du også mulighetene til å statuere et eksempel for de andre barna som har vært involvert om at dette ikke er greit. Samkjør gjerne med de andre foreldrene slik at handlingen får omtrent samme konsekvenser for barna, råder psykologen.

Han mener også at en fornuftig straff vil være at barnet ikke får treffe de andre kameratene eller venninnene på en stund.

– Tidsbegrenset fravær vil være å ta fra barnet et gode, og gir et tydelig eksempel på at de andre også har gjort noe galt.

Lest denne kommentarenBør jeg som pappa sette den foten?

Unngå å kjefte i butikken

Øverland har forståelse for at det er veldig vanskelig for foreldre å oppdage at barnet stjeler, og sier at det ikke er uvanlig at logikken forsvinner når vi blir emosjonelle. Han oppfordrer likevel foreldre til å prøve å holde seg rolig.

– Det er ingen grunn til å frike ut, men man bør heller ikke bagatellisere det. Det er et lovbrudd, sier han, og fortsetter:

– Hvis du blir oppringt fra en butikk fordi barnet ditt har stjålet noe er det viktig at du hverken kjefter på personalet eller på barnet, selv om barnet kanskje gråter og viser tydelig anger. Snakk heller med barnet hjemme under rolige betingelser. Fortell at du er skuffet og lei deg, men prøv å behold roen.

Han mener nasking blant barn er så vanlig at alle foreldre bør ha en plan for hva de skal gjøre hvis dette skjer.

– Det er nok mange foreldre som skammer seg, men det er unødvendig. Hvis barnet selv forteller at det har stjålet noe bør du vise takknemlighet, men det bør likevel få konsekvenser. Da er det imidlertid rimelig å gi en slags strafferabatt, sier Øverland, og presiserer viktigheten av å gjøre seg ferdig med saken når barnet har tatt konsekvensene for sine handlinger.

Les merFamilien Otto Skar lærer barna å spare fra de er fire år. Saken kan du lese her. 

Kan ligge andre ting bak

Dersom du oppdager at et barn har stjålet noe fra et annet barn mener psykologen derimot at det er grunn til å undersøke om det ligger noe mer bak.

– Det er veldig alvorlig. Det kan skyldes det vi kaller dyssoiale holdninger, mobbing eller vanskelige forhold hjemme, sier han.

Øverland oppfordrer alle foreldre til å etablere det han kaller åpne arenaer – hvor barna er tilgjengelige for en alvorsprat og vet at de kan fortelle ting.

– Det kan for eksempel være på sengekanten, når du leser for barnet eller på vei til trening. Signaliser at barnet kan snakke om hva som helst og gjør det naturlig å svare på spørsmål uten at han eller hun blir stresset, forklarer han. 

Fått med deg denne? Åtte tips for å gjøre sparingen morsom