– Morsdag er amerikansk. Ideen kom fra en kvinne ved navn Anna Jarvis. Hun ønsket seg en felles dag for alle mødre i alle amerikanske stater, enten de var døde eller levende, forteller forsker Ann Hellene Bolstad Skjelbred. 

I 1906 døde Jarvis. To år senere arrangerte en av døtrene hennes en minnemarkering i den lokale metodistkirken. Dette ble starten på en felles markering for mødre verden over. 

– Datteren var energisk og arbeidet videre for å få etablert en slik dag. I 1914 proklamerte president Woodrow Wilson at andre søndag i mai skulle være en nasjonal morsdag - Mother's Day, som dagen heter i USA. 

Les også: Derfor feirer vi farsdag

Artikkelen fortsetter under avstemmingen: 

I skyggen av nasjonaldagen

Først fire år senere, i 1918, startet Oslo-kvinnene Dorothea Schjoldager og Karen Platou arbeidet med å etablere merkedagen i Norge, som første land i Norden. Fordi 1. og 17. mai allerede var helligdager i Norge foreslo de å flytte hedersdagen. 

– Her til lands hadde vi en voksende 17. mai-feiring, og de to damene som importerte skikken hit ville ikke at morsdagen skulle komme i skyggen av den. Hvorfor de valgte å flytte den til akkurat februar tror jeg ingen vet. Det kunne like gjerne ha vært i oktober, forteller merkedagsekspert Birger Sivertsen til Familieliv. 

I dag feires morsdagen over hele verden, og flere land har beveget seg bort fra andre søndag i mai. I Norge faller dagen hvert år på den andre søndagen i februar, som i år er samtidig som Valentines-dagen, 14. februar. 

Få med deg: Finn Schjøll ønsker seg en egen bestefardag

Kommersiell dag

Mange mener tradisjoner som Valentine's Day, Halloween og mor- og farsdag har blitt et pengesluk der handelsstanden sitter igjen som den store vinneren. Det er ikke Sivertsen helt uenig i.

– Nordmenn elsker å bruke penger. Både morsdag og farsdag har jo blitt en svær sak for handelsstanden, og påvirkningen derfra er meget stor, sa han til Familieliv i anledning farsdagen. 

Sett denne? I denne familien får ikke barna være med på taco-kos i helgen