Dysleksi er ifølge Dysleksiforbundet alvorlige lese- og skrivevansker, der personer har problemer med lydene i språket, ordavkoding og språklig redusert arbeidsminne. 

Ifølge professor Monica Melby-Lervåg ved Institutt for spesialpedagogikk ved Universitetet i Oslo (UiO) henger dette ofte sammen med foreldrenes lese- og skriveferdigheter, skriver UiO på sine forskningssider. Sammen med den britiske psykologen Maggie Snowling har hun gått gjennom flere tidligere undersøkelser om dysleksi og lesevansker. 

Les også: Her er hjemmeleksen foreldre bør pugge

Betydelig større risiko

Resultatene de kom frem til viser at barn som har foreldre med dysleksi har oppsiktsvekkende 45 prosent sjanse for å utvikle lesevansker. Hos barn som har foreldre uten lesevansker var risikoen betydelig mindre – 11,5 prosent.

– Vanskene hos disse barna var til stede allerede da de var spedbarn og smårollinger. Allerede på dette tidspunktet hadde barna forsinket språkutvikling, sier Melby-Lervaag, ifølge Universitetet i Oslo.

Ved skolealder utviklet 45 prosent av barna som hadde lesevansker i familien dysleksi eller sterke lesevansker. 

Fått med deg dette? Tipsene du bør følge når du hjelper barna med leksene

Professoren mener lesevansker kan forebygges, og at det er viktig og kartlegge foreldrenes leseevne dersom man oppdager at et barn har forsinket språkutvikling så tidlig som i barnehagen. 

– Da kan man sette i verk tiltak rettet mot fonologisk bevissthet og bokstavkunnskap som har vist forebyggende effekt, sier hun til UiO.

Les mer: Lærer 1000 ord ekstra: Barnas språk blir best med familiemiddag hver dag