Professor Anne Skaare ved Det odontologiske fakultet på universitetet i Oslo råder derfor foreldrene til å forberede barnet på tannlegebesøket i god tid. Hun trekker frem at det finnes mange fine barnebøker som handler om det første tannlegebesøket. 

– Foreldrene kan fortelle at barnet skal sitte i en høy stol, at det er godt lys og at tannlegen skal telle barnets tenner. Å komme på besøk i forkant av tannlegebesøket, er ikke noe problem. Det er bare å ta kontakt med tannlegekontoret, sier Skaare.

Har du lest denne? Så mye penger bør barna få av «tannfeen» hver gang de mister en tann. 

Ikke kom med trussel 

Barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen sier det er viktig å ikke true barna med tannlegen under tannpussen.

– Det er Karius og Baktus som er fienden. Hvis du truer med tannlegen, vil han framheves i et skummelt lys, sier Gerhardsen.

Rett før tannfellingen starter, har barnet fått seksårsjekslene og er dermed oppe i 24 tenner til sammen. Disse er det kjempeviktig å ta vare på, presiserer Skaare.

Har du lest denne? Se hvor mye penger denne familien gir til barna når de mister tennene. 

– Seksårsjekslene må pusses grundig. De kommer langt bak, og har en lang frambruddsperiode. Ofte ligger det også litt tannkjøtt over som vanskeliggjør renholdet. Disse tennene er umodne, og veldig mottakelige for hull de to første årene etter frambrudd, sier hun.

Det er derfor ekstra viktig at foreldrene fortsatt har ansvaret for tannpussen. Barna må gjerne pusse tennene om morgenen, men om kvelden bør foreldrene alltid gå over og pusse til slutt. Finmotorikken er først ferdig utviklet når barnet er rundt ti år. 

Totalt ender vi opp med 32 tenner. Visdomstennene kommer sist, gjerne i 15-20 års alderen. Alle får heller ikke visdomstenner.

Lest denne? Hvordan livet egentlig blir når man får barn