– Å markere barns tannfelling er en koselig skikk, og et lite overgangsrituale. Nesten alle barn lengter etter å bli større. Å markere slike små milepæler gir derfor stolthet og trygghet for barnet på at utviklingen går rett vei, sier barnepsykolog og forfatter Elisabeth Gerhardsen.

De fleste foreldre legger tannen i et glass vann som forvandles til en mynt i løpet av natten. Da har tannfeen vært på besøk. Men hvem er egentlig denne tannfeen?

Helt tilbake til norrøn tid fikk barn penger når den første tanna brøt fram.

Har du lest denne? Så mye penger gir denne familien pr. tann! 

– Når et spedbarn fikk de aller første tennene, kunne det overføres penger til barnet. Det var en måte å plassere arv på. Verdiene var altså ikke spesielt knyttet til melketenner som falt ut, sier professor i norrøn filologi ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Jan Ragnar Hagland.

De eldste nedtegningene av dette stammer fra 1000- 1100 tallet, men tradisjonen er ifølge Hagland enda eldre. På ett eller annet tidspunkt har skikken gått til å handle om en flygende fe eller alv som gir mynter.

Når skal man fortelle sannheten? 

– Begrepet har blitt en del av folketroen. Når det skjedde, vet jeg ikke, sier Hagland.

I følge Apollonia Tannklinikks blogg fikk også barn som mistet tenner mynter som de hadde i et smykke rundt halsen. Dette fungerte som en lykkeamulett når de senere skulle ut i krig. Det er trolig denne tradisjonen som ligger til grunn for skikken hvor vi bytter melketenner mot mynter.

– Hvor lenge er det greit å la barna tro på tannfeen?

– Det er greit å tro på den de første årene av barneskolen, men så må man balansere det mot at barnet kan bli ertet om det tror litt for lenge. De fleste barn aner at det er foreldrene ganske tidlig, men vil gjerne få mynten. Derfor spille de gjerne med en stund, sier Elisabeth Gerhardsen. 

Har du lest denne? Dette bør du huske på før du tar med barna til tannlegen 

Gerhardsen sier barn gjerne tror lenger på tannfeen enn julenissen. Det er ikke så lett å avsløre at det er noe muffens når den er usynlig, og kun forholder seg til ett barn om gangen.

– Julenissen ser de. Ofte gjenkjenner de den også under forkledningen. Samtidig vil eldre søsken som har knekt julenissekoden, gjerne oppføre seg slik at de yngre aner sammenhengen, sier hun.

Spare på tennene? 

Hvor blir så tannen av etter at foreldrene har fisket den opp fra glasset? Noen foreldre tar vare på tennene i fine esker, mens andre synes det er best å kaste dem.  

Anne Skaare ved Det odontologiske fakultet på universitetet i Oslo har ikke bevart tennene til egne barn, men sier det holder å skylle dem, la dem tørke, og så legge dem i et glass eller en boks dersom man ønsker å ta vare på tennene. 

– Hvis man ønsker å desinfisere dem kan de skylles i klorheksidin. Tennene vil uansett ikke gå i oppløsning, men de blir sprø, sier hun.

Før tennene kastes eller beholder, byttes de ut med mynt. Hvor mye en tann er verdt varierer fra familie til familie, men snittet ligger på rundt 20 kroner, ifølge en uhøytidelig undersøkelse gjort på nettsamfunnet Facebook.

Elisabeth Gerhardsen synes 20 kroner holder i massevis.

– Jeg anbefaler å holde prisen lav. 20 kroner høres for meg ut som en makspris, en tier burde også være greit, sier hun.

Lest denne? Hvordan liget egentlig blir når man får barn