– Rekker du tunge til et nyfødt barn, så rekker det tunge tilbake. Barn er født som sosiale skapninger. Det må vi ha stor respekt for, sier barnepsykolog Magne Raundalen.

Han er bekymret for at smarttelefoner og sosiale medier stjeler mye av det samspillet vi burde ha med barna våre. Ekstra bekymringsfullt er det overfor de minste. De første fire årene av livet skjer det 250 000 nye oppkoplinger i barnehjernen i timen!

Har du fått med deg denne? Hekta på nettbrett og mobil: Hvor mye tid burde barna bruke foran skjermen?

– En av de fremste forskerne på tidlig utvikling, fant nylig ut at barnets sosiale aktivitet når sin første topp når de er tre måneder. Foreldre kan derfor ikke tenke at det er ok at barnet stadig vekk ligger for seg selv, mens de er på telefonen, sier barnepsykologen. 

Tall fra Medienorge viser at 85 prosent av nordmenn over 15 år har en smarttelefon. Ifølge statistikk fra Norsk mediebarometer bruker hver nordmann i gjennomsnitt to timer daglig på nettet. Mye av denne tiden blir brukt på sosiale medier. Tre millioner nordmenn er på Facebook, mens Twitter og Instagram har i overkant av en million norske brukere.

Vi sosialiserer mens vi er på do, i sofakroken, på trikken og mens vi triller barnevogn.

Har du lest denne? Rådene du bør følge når barna skal få nettbrett eller mobil. 

Telefonen stjeler IQ

Magne Raundalen mener sangen «Tyven, tyven skal du hete, for du stjal min beste venn», bør være et minnevers for å bli klar over hvordan bruk av smarttelefoner i barnas nærvær, påvirker dem.

– Sangen bør være ringetone på foreldrenes mobiltelefon. Et direkte samspill mellom foreldre og barn - ansikt til ansikt - er avgjørende for barnets utvikling. Hjernen bygges ikke når foreldrene er fordypet i smarttelefonen. Mobilen stjeler helt klart noe av barnets IQ, sier barnepsykologen. 

Fått med deg denne? Vi har snakket med fire foreldre om hvor mye tid på mobilen de bruker, og om de bruker den forran barna. Les saken her. 

VINNEREN: Leon (15 mnd) vinner lett i kampen mot mamma Ingvild Steinnes sin mobil. - Jeg har den stor sett alltid på lydløs, eller legger den vekk når Leon er våken, sier hun.  Foto: FLOW MEDIA 

Barna blir sjalu

Den amerikanske forskeren og forfatteren Sherry Turkle undersøkte 300 barns forhold til foreldrenes mobilbruk. Barna sa at de følte seg såret når foreldrene så på telefonen, og ikke på dem. Mange så også på telefonen som en konkurrent, og ble sjalu på den.

Forsker, forfatter og helsesøster Nina Misvær, er også bekymret for at foreldres forhold til smarttelefonen, går utover samspillet med barna.

Har du lest denne? Lege: Alle smarttelefonen bør ha «sovemodus»

– Å være til stede uten å være til stede, er ikke bra. Bruker man mindre tid på telefonen, vil man få til mer samhandling, og barnet opplever å bli sett og bekreftet. Det vil på sikt bygge god selvfølelse, og er viktig for utviklingen, sier Misvær. 

Hun ser stadig mødre og fedre som kikker ned i mobilen, i stedet for å snakke med barna som forsøker å få kontakt. Det gjør henne både lei seg og bekymret.

Har du lest? Denne familien prøver å kutte ned på skjermbruken til barna 

– Jeg tror ikke foreldre gjør det av vond vilje. De forstår nok ikke hvor ugunstig dette er for barnets utvikling, og hvilke konsekvenser det kan få. Hjernen bygges disse første leveårene, og den må brukes. Vi må snakke med barna våre om det de ser rundt seg slik at det gir mening, sier hun.

Les ogsåStoler ikke på mobil-appene

Helsesøsteren har full forståelse for at det kan være vanskelig å frigjøre seg fra telefonen. Hun er mormor, og kjenner selv på fristelsen når hun passer barnebarna.

– Det er lett å sjekke telefonen for siste nytt. Å gjøre det innimellom, er selvsagt helt greit. Det viktige er å ha et bevisst forhold til mobilbruk når man er sammen med små barn, sier Misvær.

Hun råder foreldre til å sette telefonen på lydløs, og øve på å legge den vekk når barna er til stede.

Hun får støtte av Magne Raundalen. 

– Smarttelefonen sammen med små barn er en tyv. Da burde man arrestere den tyven, fastslår han.

Har du lest denne? Amerikansk ungdom bruker ni timer om dagen på multimedia