Forfatteren av boken «Barnedesign» sier at når barn gis ansvar, må det være på områder der de stort sett lykkes, men også hvor de har mulighet til å mislykkes. Det er krasjen de fleste lærer mest av, mener Lindskog, som er psykologspesialist og spesialist i klinisk sexologi.

Nyttårsaften er en typisk anledning der det kan forekomme diskusjon mellom foreldre og barna. De er blitt så store at det ikke lenger er like stas å feire den hjemme med familien, fordi en eller annen fest lokker mer.

Les også: Nordmenn splittet om å drikke foran barn i jula

Når er det egentlig greit å la fuglen fly av gårde på sosiale samlinger, som ofte kan innebære inntak av alkohol?

– Det avhenger av hvor mye man har trent. Om du har trent på å ha fest hjemme med med venner og venninner, med mamma og pappa i kjellerstuen, kan man gradvis få et større ansvar. Har man et barn som aldri får lov til å gjøre noe helst før de er for eksempel 16 eller 18 år, og at de skal få gjøre alt, går det ofte ikke så bra. I mitt perspektiv gjelder det også alkohol og at det er best å prøve det hjemme med mamma og pappa og føle seg frem på hvordan man reagerer. 

Har du lest denne? Ekspert: - Ingen grunn til å nekte barna nyttårsrakettene. 

Kan misse grensen

I boken skriver han om hvilken type voksen du ønsker at barnet ditt skal være, og hvordan man oppnår det best. Når man stiller seg det spørsmålet, kommer svaret gradvis av seg selv, mener han. Ønsker man at de skal bli gode på å håndtere alkohol, må man trene.

– Det aller viktigste er hvordan du har vært som rollemodell som forelder. Har du vist at fest tilsvarer fyll, har du lite å si fra om. Det innebærer også de som ikke drikker så mye nå, men hvor vilt det gikk til i gamle dager.

Les også: Dansk rapport: Unge drikker for å glemme

Samtidig råder han til å støtte seg på lovgivningen i samfunnet.

 Men loven sier at man ikke kan drikke alkohol før man er 18. Er det da greit å gi det til en på 17?

– Jeg mener jo det. Det går helt fint, og til og med tidligere med alkoholfri øl. Så har du svensk øl og litt sterkere, og siden kan du gå videre til sterkøl. Grunnprinsippene er å få et organisert forhold til alkohol, de kan konsumere og ikke nødvendigvis «helle innpå». Så må det være mulighet for å krasje. De fleste misser den grensen, men det lærer man også av, sier Lindskog.

Ta praten tidlig

Nylig skrev VG Familieliv om hva man bør gjøre dersom tenåringen kommer beruset hjem. May Ullnæss er helsesøster på Gjettum ungdomsskole og ved helsestasjonen for ungdom i Bærum kommune. Der har hun ansvar for rusarbeid rettet mot ungdom, og rådet til å ta alvorspraten med barna når de edru.

– Få barnet til å forstå at alkohol er farlig – spesielt da med tanke på at det kan skje ulykker. Det er ingen hemmelighet at jenter er mer utsatt for overgrep i beruset tilstand, uttalte hun og oppfordret til å snakke om alkohol tidlig.

Les også: Hva gjør du hvis tenåringen kommer beruset hjem?

– Det er bedre å introdusere temaet på slutten av barneskolen, som et ufarlig tema. Snakk om hvordan alkohol og andre rusmidler virker på kroppen, og hvorfor man som forelder blir bekymret for ungdom som drikker, sa hun og oppfordret samtidig foreldrene til å tenke over hvor mye de selv drikker og at man aldri bør være tydelig beruset foran barna.

Helsedirektoratet – Fem råd til foreldre om ungdom og alkohol:

1. Sett tydelige grenser

Det er viktig at du snakker med barna dine om alkohol, og gjør det tydelig for dem hva du tillater og ikke.

2. Ikke gi alkohol til ungdom under 18 år

Denne grensen bidrar til å utsette ungdoms alkoholdebut lengst mulig. Jo yngre ungdom er når de begynner å drikke alkohol, jo mer drikker de.

3. Snakk med andre foreldre om felles mål og grenser

Det er viktig å diskutere grensesetting med andre foreldre i nærmiljøet. Ofte kan felles grenser i vennegjengen gjør det enklere for ungdommene og følge dem.

4. Tenk gjennom dine egne grenser med tanke på alkohol

Du er den viktigste rollemodellen for barna dine og de merker hvordan du selv forholder deg til alkohol.

5. Vis at du bryr deg

Foreldre er viktige forebyggere. Erfaring viser at jo mer du vet om hva tenåringen din gjør og hvem han eller hun omgås, jo mindre drikker de.