Mennesker som er lykkelige, har bedre helse og kan dermed leve lengere, hevdes det. Men er det lykken som gir bedre helse, eller er det god helse som gjør folk lykkelige?

Denne problemstillingen ville en gruppe forskere fra Oxford University se nærmere på. Derfor fulgte de en million britiske kvinner i alderen 50-69 over en periode på ti år, skriver NY Times. 

Forskerne fant ut at det ikke var en sammenheng mellom deltakernes lykkefølelse og livslengde, et resultat som skiller seg fra studier gjort på området tidligere. 

Stor spesialNorske Martine skaper lykkeskole for barn

Espen Røysamb er professor i psykologi ved Universitetet i Oslo og forsker på lykke. Han har lest studiet med interesse. 

– Studien er publisert i Lancet, som er et vitenskapelig topptidsskrift. Det betyr generelt at det er en solid og kvalitetssikret studie, sier Røysamb.

LES OGSÅ: Tirill var et ja-menneske - så sa kroppen stopp

Forskningsleder: – Gode nyheter for pessimister

Røysamb mener hovedkonklusjonen om at lykke ikke påvirker livslengde er interessant og potensielt betydningsfull. 

– Det er likevel slik at livskvalitet og psykisk helse er viktig som et mål i seg selv, enten det påvirker livslengde eller ei. Vi ønsker oss både livskvalitet og livskvantitet, sier Røysamb.

Forskningsleder for studiet, Oxford-professor Sir Richard Peto, forteller til NY Times at grunnen for at han ønsket å se nærmere på sammenhengen mellom lykke og levealder, var fordi det finnes en generell oppfatning om at stress og negative følelser påvirker helsen. 

Professor: - Man kan ikke bare kan tenke eller føle seg frisk

Peto legger til at denne oppfatningen videre kan føre til at enkelt med dårlig helse får lite hjelp og skyld for egen helsetilstand, fordi de oppfattes som negative og lite innstilt på å bli bra.

Han får støtte fra Røysamb: 

 Et viktig poeng er at disse funnene innebærer at mennesker med fysiske helseproblemer kan slippe å føle skyld for disse problemene ved at de ikke har vært lykkelige nok, sier han.

– Denne studien er viktig som en påminnelse av at man ikke bare kan tenke eller føle seg frisk, og at lykkeopplevelser ikke er en garanti for et langt liv.

Sett denne? Lege om kroppspress: Ikke uvanlig å høre syvåringer snakke om sixpack

Tidligere studie - sprikende resultat

Også andre forskere har undersøkt sammenhengen mellom lykke og helse. Ruut Veenhoven fra Erasmus universitetet i Rotterdam publiserte i 2008 en studie basert på en gjennomgang av tretti tidligere lykkestudier. 

Resultatet hennes viste seg å være sprikende. Halvparten av undersøkelsene konkluderte med at lykkelige mennesker lever lenger, mens resten av studiene kom til at lykkelige lever kortere enn andre.

– Hos friske mennesker er det en klart påviselig positiv sammenheng mellom lykke og lengre levetid, skriver forskeren. 

Veenhoven mener grunnen til de sprikende konklusjonene er at studiene som fant liten sammenheng mellom lykke og levetid, også startet med deltakere som i hadde dårlig helse.

LES OGSÅ: Bør jeg som pappa sette ned foten? 

Setter lykke og sykdom i sammenheng 

I studien til Oxford-forskerne ble andre livsstilssykdommer og diagnoser hos kvinnene satt i sammenheng med deres opplevelse av livskvalitet og lykke. Ting som blodtrykk, diabetesrisiko, astma, depresjon og angst ble kartlagt. 

Etterpå ble funnene analysert. Forskeren fant ut at det ikke var sammenheng mellom egen opplevd lykkefølelse og hyppigheten av disse sykdommene. 

– Studiet motbeviser den effekten flere forskere mener livskvalitet og stress har på dødelighet, hevder professor Peto.  

Ifølge psykologspesialist Brauch Fischoff, fra universitetet Carnegie Mellom, er den type studie som er gjennomført her ikke alltid hundre prosent riktig. Grunnen er at deltakerne selv melder seg på studien og svarer på spørsmål om egen helse, i stedet for at forskere plukker ut et representativt utvalg. 

Ekspert: Det store antallet kvinner undersøkt styrker studiet

På den andre siden gir det store antallet kvinner som er med i studien den kredibilitet og styrke, mener Fischhoff. 

– Jeg skulle ønske det fantes flere studier på hvordan mennesker går frem når de skal tolke kompliserte følelser og skrive om dem i en rapport om egen lykke. Det er ikke lett å sette finger på alt som skjer i livet ditt, for så å fortelle noen andre hvor lykkelig du er, sier han og legger til:

– Lykke er en ekstremt vanskelig ting å måle.  

Ingen optimist 

Studiet til Peto og hans forskergruppe ble publisert i den anerkjente journalen «The Lancet». Der står det at studien er «den største lykkestudiene som er gjort noen gang». 

Allikevel tror ikke forskningsleder Peto at funnene deres vil endre folks oppfatning av sammenhengen mellom helse og selvfølelse. 

– Folk vil nok fortsette å tro at stress fører til hjerteinfarkt, sier han.