Det viser en studie fra Folkehelseinstituttet som baserte seg på vaksinasjon av over 63.000 barn i Norge født i 2010.

Spesielt kikhoste blir barn vaksinert mot for sent, konkluderer de. I Norge anbefales de to første vaksinedosene mot kikhoste ved tre og fem måneders alder i form av en kombinasjonsvaksine. Den første dosen gir beskyttelse mot alvorlig sykdom, men har begrenset varighet. Barn bør derfor få andre dose tidlig for god beskyttelse i spedbarnsalder.

Har du sett denneMørketiden er på vei: Skal du gi barna kosttilskudd?

Økt risiko for kikhoste

– Forsinket vaksinasjon øker risikoen for kikhoste, sier forsker og overlege Øystein Riise ved avdeling for vaksine hos Folkehelseinstituttet, i pressemeldingen.  

Studien viser at om lag 25 prosent av barna kunne fått den første dosen tidligere og nesten 50 prosent kunne fått andre dose tidligere, forteller han videre.

Hvor sent barna blir vaksinert, varierer på landsbasis.  I Vestfold fikk 58 prosent av barna minst en forsinket vaksinedose, mens denne andelen i Oppland var 37 prosent.

Barn av innvandrerforeldre var mer forsinket i gjennomføringen av barnevaksinasjonsprogrammet. I innvandrergruppen var 52 prosent forsinket mens tilsvarende andel blant ikke-innvandrere var 43 prosent.

Lest denneSlik forhindrer du sprøyteskrekk hos barn

Sommerferien bidrar til forsinkelse

Barn som etter planen skulle ha første eller andre vaksinedose i juli er også i større grad forsinket.

– At vaksinasjon utsettes før sommerferien var et overraskende funn, særlig med tanke på at det er mange som reiser med spedbarn, sier Riise. 

– Vaksinasjon bør ikke utsettes, de første dosene er spesielt viktige for å beskytte de minste og mest sårbare barna. I noen tilfeller kan det være aktuelt å fremskynde vaksinasjon ved reiser tidlig i første leveår.